Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny mutation i Sydafrika – sprider sig snabbare

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Personer som just testats för covid-19 i Johannesburg.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu en mutation av coronaviruset har dykt upp. 

Varianten har upptäckts i Sydafrika, där den står för majoriteten av fallen.

Den sydafrikanska mutationen ligger bakom ett ökat antal smittade, inlagda på sjukhus och döda, skriver AP.

Varianten kallas 501. V2.

Nederländerna, Tyskland och Turkiet har stoppat flyg från Sydafrika på grund av den nya mutationen, skriver The Guardian. Det handlar alltså inte om samma mutation som driver smittan i Storbritannien och som brittiska forskare tror är 70 procent mer smittsam än tidigare virus.

– Det är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium, men preliminära data antyder att viruset som nu dominerar den andra vågen sprider sig snabbare än det första, säger epidemiologen Salim Abdool Karim, rådgivare till regeringen, vid en pressträff.

”Många fler fall”

Han varnade vidare för att den nya mutationen riskerar att leda till ”många fler fall” än landet såg under den första vågen.

Nu vårdas mer än 8 500 covidpatienter på sjukhus i Sydafrika – det högsta antalet någonsin för landet. Den senaste toppnoteringen kom i augusti, då 8 300 covidpatienter fick sjukhusvård.

– Vi ser en mycket tidigare och skarpare ökning i den andra vågen än vi väntade oss, säger professor Ian Sanne, också del av regeringens rådgivande kommitté, till South Africa’s News24.

Se mer

Brittiska premiärministern om mutationen som sprids i Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.