Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny Must-chef var VPK-sympatisör

Generalmajor Gunnar Karlson demonstrerade med kommunisterna på 70-talet.

Nu blir han ny chef för den militära underrättelsetjänsten (Must).

Kort om Gunnar Karlson

Född i Karlskrona utan militärer i familjen

Intresse för militärhistoria och byggmodeller bidrog till yrkesvalet

Gjorde värnplikt på I11 i Växjö som skytteplutonchef

Har bland annat:

– utbildats på tolkskolan

– deltagit i svenska Bosnien-insatsen 1993–94

– varit OSSE-observatör i Tjetjenien 1995–96

– jobbat på svenska Natorepresentationen i Bryssel och på UD

– varit regementschef på P18

Ej med på Facebook ("jag tillhör de få människor som kan ha ett bra liv ändå")

(TT)

– Jag tror att en organisation som Must är betjänt av människor som har olika perspektiv, säger den 53-årige Gunnar Karlson, som börjar sitt nya jobb i oktober.

Under det kalla krigets dagar på 70-talet engagerade han sig politiskt på vänsterkanten. Han var aktiv i elevkåren i gymnasiet och sympatisör till dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), dock ej medlem.

– Jag gick i några demonstrationståg, vilket är det mest synbarliga man kan registrera från mitt intresse och arbete från den tiden, säger Gunnar Karlson.

Möjlig kommunist

Han kommer inte ihåg hur han betecknade sig själv, men det skulle inte förvåna honom om han någon gång kallade sig för kommunist. Hans bakgrund väckte ett visst intresse bland kollegerna som ung armeofficer på regementet i Växjö.

Gunnar Karlson är i dag förbandsproduktionschef i Försvarsmakten. Ett jobb som enligt honom själv är svårt att förklara kortfattat, men som innebär att han ansvarar för förband och regementen i Sverige. Han har bland annat jobbat på Utrikesdepartementet som militärt sakkunnig, på Sveriges Natodelegation i Bryssel och deltagit i den internationella operationen i Bosnien. Gunnar Karlson menar att den breda erfarenheten och ett intresse för säkerhetspolitik gör honom väl lämpad som Must-chef.

Inte som Hamilton

Must uppgift är att samla och analysera information om yttre hot mot Sverige och svenska intressen, bland annat mot svenska internationella insatser. Karlson vill inte gå in på om Sverige har hemliga agenter utomlands, likt Jan Guillous romanagent Carl Hamilton. Hamilton hade, liksom Karlson, också en politisk vänsterbakgrund.

– I övrigt finns inga likheter, säger Karlson.

 

Av Peter Wallberg/TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!