Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya anklagelser mot Ola Bini – misstänks för dataintrång

Ola Bini med advokaten Carlos Soria i rätten på torsdagen.Foto: Privat
Nya anklagelser mot Ola Bini har lagts fram i Ecuador.Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brottsrubriceringen i målet mot den svenske programmeraren Ola Bini har ändrats till dataintrång, rapporterar Ekot

Enligt åklagaren har intrånget skett i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem.

– Det är naturligtvis en besvikelse att domaren väljer att godkänna åklagarens förändring av brottsrubricering, säger Ola Binis pappa Dag Gustafsson till Expressen.

På torsdagen kallades Ola Bini till ett nytt domstolsförhör i Ecuador, på initiativ av åklagare Fabian Chavez. Förhöret ägde rum bara dagar innan åtalstiden går ut och de nya anklagelserna har fram tills nu varit okända.

Ola Binis pappa Dag Gustafsson säger att domstolens tillvägagångssätt är olagligt enligt ecuadoriansk lag.

– Det man ska göra i så fall är att lägga ned utredningen och starta en ny med en ny brottsrubrcering. Det är så politiskt som det kan vara, säger Dag Gustafsson.

Ola Binis pappa Dag Gustafsson om nya anklagelsen mot sonen

Åtal mot Bini måste väckas på lördag

Han menar också att försvaret nu får ont om tid att behandla de nya anklagelserna inför lördagen då åklagren måste väcka åtal eller lägga ner utredningen.

– Försvaret har nu två dagar på sig att bygga ett försvar mot en ny brottsrubricering. Enligt lagen har försvaret rätt till minst 30 dagar, säger Dag Gustafsson.

Planen var att torsdagens domstolsförhör skulle hållas klockan 19, svensk tid, men eftersom rätten inte lyckats få tag på någon svensk översättare sköts det fram flera timmar, skriver den sydamerikanska tv-kanalen Telesur

När väl en översättare var på plats meddelade åklagaren att brottsrubriceringen har ändrats till dataintrång. Brottet kan ge 3 till 5 års fängelse.

Enligt åklagaren har intrånget skett i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem, skriver Ekot.

Dag Gustafsson med sin son Ola Bini i Ecuador 2017.Foto: GÖREL BINI GUSTAFSSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Dag Gustafsson har under torsdagen inte kunnat prata direkt med Ola Bini, men fått löpande uppdateringar från en av hans vänner.

Även om han hoppas på att utredningen ska läggas ner tror han ändå att åtal kommer att väckas baserat på hur myndigheterna har hanterat fallet så här långt.

– Det blir antagligen så att man antar att man har underlag för en rättegång. Jag hoppas naturligtvis att juridiken ska börja fungera och att man fattar beslut utifrån juridiska grunder, men tyvärr tror jag inte att det sker, säger Dag Gustafsson.

Vaga anklagelser mot Bini

Svenska Ola Bini greps 11 april i år, misstänkt för inblandning i Wikileaks. Det var samma dag som Ecuador drog tillbaka den flyktingstatus regeringen beviljat Wikileaks grundare Julian Assange. 

Under en presskonferens meddelade Ecuadors dåvarande inrikesminister María Paula Romo att Ola Bini skulle ha samarbetat med två ryska hackare i ett försök att destabilisera Ecuador. 

Ola Bini, som sedan 2013 bor i Ecuador och jobbar för en icke vinstdrivande organisation i Ecuadors huvudstad greps när han var på väg till Tokyo utan att få någon vidare förklaring till varför. 

De formella anklagelserna från åklagaren har varit vaga. Åklagaren har sagt att Bini ska ha ”förstört integriteten av datasystem” utan att gå in närmare på vilket system det ska ha varit.

Ola Bini själv har flera gånger påpekat att han är en programmerare, inte en hackare. 

Enligt pappan Dag Gustafsson har rättsprocessen påverkat honom och familjen i stort.

– Han är förstås påverkad av den här processen och de konstigheterna som sker mot honom. Man följer inte lag och ordning utan det är så mycket politik i det hela, säger han i Expressen Tv.

Amnesty kritiserar rättsprocessen

Dussintals människorättsaktivister och organisationer har kritiserat den rättsliga hanteringen av fallet, skriver Telesur. 

Amnesty international skiver att de följer rättsprocessen noga och efter att de analyserat Ola Binis fall. Enligt människorättsorganisationen har regeringen lagt sig i fallet på ett som ”står i strid med rättsstatens principer”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.