Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny metod kan rädda känsliga koraller

Forskare har upptäckt en ny metod som bedömer korallers hälsa.
Foto: LISA MATTISSON
Den nya metoden kan ge mer tid för att skydda och motverka blekning av koraller
Foto: LISA MATTISSON

Världens korallrev är akut hotade.
Men nu har forskare upptäckt en ny metod som upptäcker värmekänsliga koraller och bedömer deras hälsa, rapporterar Vetenskapsradion

Det kan ge mer tid för att skydda och motverka blekning av koraller.

Världens korallrev bedöms vara ett av de mest hotade ekosystemen i världen. Och klimatförändringar är ett av deras främsta hot. 

Förändringar i vattentemperaturen, salthalten och syrebrist på botten, skapar en allt större påfrestning på korallreven, som riskerar att dö. Enligt Naturskyddsföreningen kan majoriteten av världens koraller vara försvunna till 2050, om inga skyddande åtgärder görs.

Men nu har forskare hittat en ny metod som bedömer korallernas hälsa. Med hjälp av metoden kan forskarna upptäcka värmekänsliga koraller i ett tidigare skede, något som kan ge mer tid för förebyggande insatser mot bland annat blekning, det rapporterar Vetenskapsradion. 

Korallblekning är när de livsviktiga algerna lämnar korallerna. Då blir följden att de bleks och att koralleran sedan svälter ihjäl. 

Korallerna upptäcks genom experiment

Forskarna har upptäckt nya kemiska rektioner som kan visa på värmestress hos korallerna, detta med hjälp av ett nytt experiment. Forskarna utsätter två olika sorters koraller, en värmetålig och en mindre värmetålig för varmt havsvatten. Detta under flera veckor.

Sedan jämförs de med koraller som inte utsatts för det extra varma vattnet och på så vis lyckas de bedöma korallernas hälsa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.