Världens korallrev bedöms vara ett av de mest hotade ekosystemen i världen. Och klimatförändringar är ett av deras främsta hot.
Förändringar i vattentemperaturen, salthalten och syrebrist på botten, skapar en allt större påfrestning på korallreven, som riskerar att dö. Enligt Naturskyddsföreningen kan majoriteten av världens koraller vara försvunna till 2050, om inga skyddande åtgärder görs.
Men nu har forskare hittat en ny metod som bedömer korallernas hälsa. Med hjälp av metoden kan forskarna upptäcka värmekänsliga koraller i ett tidigare skede, något som kan ge mer tid för förebyggande insatser mot bland annat blekning, det rapporterar Vetenskapsradion.
Korallblekning är när de livsviktiga algerna lämnar korallerna. Då blir följden att de bleks och att koralleran sedan svälter ihjäl.
Korallerna upptäcks genom experiment
Forskarna har upptäckt nya kemiska rektioner som kan visa på värmestress hos korallerna, detta med hjälp av ett nytt experiment. Forskarna utsätter två olika sorters koraller, en värmetålig och en mindre värmetålig för varmt havsvatten. Detta under flera veckor.
Sedan jämförs de med koraller som inte utsatts för det extra varma vattnet och på så vis lyckas de bedöma korallernas hälsa.