Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny mätning visar: MP skulle åka ur riksdagen

Gustav Fridolin, spåkrör för Miljöpartiet. Foto: /IBL / /IBL
Isabella Lövin (Till vänster), språkrör för Miljöpartiet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren, enligt Expressen/Demoskops mätning.

Partiet får 3,9 procent – en minskning med 0,5 procentenheter på en månad.

– Vi ligger för lågt i opinionen nu, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Miljöpartiet får 3,9 procent i Demoskop/Expressens opinionsundersökning för december, mot 4,4 procent i november. 

Det är första gången partiet är under riksdagsspärren i Demoskops mätningar sedan maj 2005. 3,9 procent är också tre procentenheter under senaste valresultatet.

– Vi ligger för lågt i opinionen nu, det jobbar vi stenhårt för att vända. Partiet har ett starkt politiskt självförtroende, säger Amanda Lind.

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren, enligt Expressen/Demoskops mätning.

Ensamkommande får studera klart

Innan mätningen gjordes fick MP igenom sitt krav att flertalet ensamkommande unga får tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå. Det gäller dem som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt minst 18 år, som studerar och inte har begått brott. På grund av långa väntetider har en del hunnit fylla 18 år och därför fått avslag på sin ansökan.

I SCB:s stora väljarmätning i tisdags fick MP 3,8 procent, en minskning med 0,7 procentenheter mot SCB:s mätning ett halvår tidigare.

Intern kritik inom Miljöpartiet

Flera högt uppsatta MP-politiker gick i veckan ut och menade att partiet tonat ner gröna frågor som 35-timmarsvecka, generös flyktingpolitik, fred och nedrustning, minskad konsumtion samt kritik av tillväxtekonomi och globalisering. 

Men partisekreteraren Amanda Lind ger svar på tal:

– Vi har haft en framgångsrik höst med bland annat den grönaste budgeten någonsin, flygskatt, stora miljö- och klimatsatsningar och en överenskommelse om ensamkommande flyktingbarn. Våra frågor är viktiga, och vi vet att väljarna håller med om det. Klimatet kan inte vänta, och vi är det enda partiet som sätter miljöfrågorna främst.

MP har nyligen skakats av flera händelser. Riksdagsledamoten Stefan Nilsson fick lämna partiet efter trakasserianklagelser och Pernilla Stålhammar sina utskotts- och nämnduppdrag efter massiv kritik.

 

 

VÄLJARBAROMETERN

SOCIALDEMOKRATERNA 27,1 (28,2) 

"Vi ser olika siffror i mätningarna just nu och nivån i den här mätningen nöjer jag mig inte med. Vi behöver göra mer för att vinna valet och med Moderaternas högersväng kommer det stå mellan oss som vill utveckla den svenska modellen och de som vill avveckla den. Vår höjning av barnbidraget, sänkt pensionärsskatt och satsningar på fler lärare, undersköterskor och poliser kommer göra skillnad för många människor", säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

 

VÄNSTERPARTIET 8,5 (7,5)

"Vi brukar vara lite försiktiga eftersom undersökningar visar olika saker. Det här är högre än snittet. Men det vi kan se är att V får ett ökat stöd eftersom vi får igenom en reformpolitik för jämlikhet och rättvisa, som höjt studiebidrag och bättre förlossningsvård. Jag tror att folk börjar förstå att det är en politik som bara kan gå igenom i V. S säger att de vill samtala med C och L", säger partisekreteraren Aron Etzler.

 

MILJÖPARTIET 3,9 (4,4)

"Vi ligger för lågt i opinionen nu, det jobbar vi stenhårt för att vända. Partiet har ett starkt politiskt självförtroende, vi har haft en framgångsrik höst med bland annat den grönaste budgeten någonsin, flygskatt, stora miljö- och klimatsatsningar och en överenskommelse om ensamkommande flyktingbarn. Våra frågor är viktiga, och vi vet att väljarna håller med om det. Klimatet kan inte vänta, och vi är det enda partiet som sätter miljöfrågorna främst", säger partisekreteraren Amanda Lind.

 

MODERATERNA 20,9 (21,9)

"Jag tycker att även denna mätning bekräftar att vi fått en bra start från ett tufft utgångsläge. Det är match i svensk politik. Politik är en förtroendefråga och det tar tid att växa och vägen framåt är sällan heller helt rak", säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

 

LIBERALERNA 5,8 (4,9)

"Vårt fokus är skola, integration och kampen mot extremism. Vi tror att valrörelsen 2018 kommer att bli ideologisk där värderingar blir viktiga . För oss i Liberalerna gäller det att bli tydligare. Opinionen svänger, men det är på valdagen det avgörs", säger biträdande partisekreteraren Johanna Elgenius. 

 

KRISTDEMOKRATERNA 3,0 (2,8)

"Positivt med en liten uppgång, men vi behöver fler väljare. Sverige behöver återupprätta välfärdslöftet bland annat genom en reformerad sjukvård, bättre fungerad äldreomsorg och 10 000 fler poliser. För det behövs ett starkt KD och en alliansregering", säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

 

CENTERPARTIET 9,1 (9,1)

"Stödet för Centerpartiet fortsätter ligga klart över valresultatet 2014. Vi känner starkt stöd för vår politik för att hindra klyvningen av Sverige och att öka tryggheten i hela landet".

"Sverige behöver ett nytt ledarskap. Det är nu jämnt mellan alliansen och det rödgröna blocket. Möjligheterna för en alliansregering efter valet 2018 är stora, och det kommer att krävas hårt arbete ända fram till valdagen", säger partisekreteraren Michael Arthursson.

 

SVERIGEDEMOKRATERNA 18,3 (18,1)

"Det finns även ett par andra mätningar som verkar visa att den här nedgången som vi hela tiden trodde var tillfällig har stannat av. Vi går upp, om än svagt, så det är klart positivt. Men vi har trott hela tiden att nedgången var tillfällig. Det går ju lite upp och ner i opinionen. Vi får hoppas att det här nu följs av en längre tids uppgång", säger partisekreteraren Richard Jomshof. 

 

Feministiskt Initiativ 2,2 (2,2)

Övriga 1,2 (0,9)

Osäkra 10,8 (10,7)

S+V+MP 39,5 (40,1)

M+L+KD+C 38,8 (38,8)

Mätningen för en månad sedan inom parantes.

Källa: Demoskop

 

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?).

Undersökningsperiod: 28 november–5 december 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer som kompletteras med onlineintervjuer i en panel som rekryterats bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Det är inte möjligt att anmäla sig till panelen på eget initiativ, s.k. självrekrytering.

Antal genomförda intervjuer: 1 608 intervjuer varav 1 000 per telefon och 608 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!