Ny mätning: Skiljer fem mandat – högern leder

Ulf Kristersson efter kvällens partiledardebatt.
Ulf Kristersson
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) efter onsdagskvällens partiledardebatt i Aftonbladet TV.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är jämnt mellan blocken inför höstens riksdagsval. 

I SVT/Novus senaste väljarbarometer är det försprång för högerblocket med fem mandat. Opinionen har svängt sedan mätningen förra veckan.

Mätningen visar även att Vänsterpartiet ökar mest av samtliga riksdagspartier. 

SVT/Novus har publicerat sin andra mätning för augusti månad. Undersökningen tar tempen på hur svenska folket skulle rösta om det var val i dag.

Det parti som går starkast fram i den senaste mätningen är Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar. Jämfört med den första mätningen i augusti har partiet gått upp 2,5 procentenheter, vilket innebär att V hamnar på 9,7 procent.

Efter Vänsterpartiet är det Moderaterna som har gått mest fram sedan den första undersökningen i augusti. De ökar med 1 procentenhet och landar därmed på 19,6 procent. 

Sverigedemokraterna följer tätt efter M på 18,8 procent. Deras ökning är däremot mindre. Partiet går endast fram 0,2 procentenheter. 

Hos oppositionspartierna är det Liberalerna som ökar mest efter Moderaterna. Partiet har gått fram med 0,8 procentenheter.

Ledning för högerblocket

Samtidigt backar Socialdemokraterna med 2,1 procentenheter jämfört med den första undersökningen i augusti. Miljöpartiet och Centerpartiet har också tappat väljare. Partierna minskar med 0,8 procentenheter vardera.

I SVT/Novus väljarbarometer samlar det rödgröna blocket därmed ihop 48,7 procent, vilket motsvarar 172 mandat i riksdagen.

Högerblocket får ihop 49,8 procent, vilket motsvarar 177 mandat i riksdagen. Det innebär en marginell ledning med 1,1 procent för oppositionspartierna där det endast skiljer fem riksdagsmandat mellan blocken.

Vid den förra mätningen tidigare i augusti hamnade M, SD, KD och L på 48,6 procent medan S, C, V och MP fick 49,8 procent. Opinionen har alltså svängt sedan den förra mätningen, enligt undersökningen.

– Jämfört med förra veckans mätning är förändringarna inte statistiskt säkerställda men tittar vi tillbaka till juli så är det en säkerställd nedgång för S, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT. 

Senaste undersökningen från SVT/Novus

V: 9,7 procent (7,2) 

S: 28,5 procent (30,6)

MP: 4,5 procent (5,2)

C: 6,0 procent (6,8)

L: 5,8 procent (5,1)

KD: 5,6 procent (6,3)

M: 19,6 procent (18,6)

SD: 18,8 procent (18,6)

Övriga partier: 1,5 procent (1,6)


Stöd för S, V, C och MP: 48,7 (49,8)

Stöd för M, L, KD och SD: 49,8 (48,6)


Inom parentes resultatet i SVT/Novus första mätning i augusti.

Se också:

Vänsterpartiet vill ha ministerposter i en regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.