Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: SD tredje största parti i Sverige

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Sven Lindwall

Här är siffrorna som bör ge Stefan Löfven skäl att grubbla. I Aftonbladet/United Minds senaste mätning tappar Socialdemokraterna 1,7 procentenheter.

Resultatet är det sämsta sedan Löfven valdes som S-ledare.

Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt är och landets tredje största parti.

– Jag tror inte alls som vissa påstått att det skulle vara proteströster mot etablissemanget, säger partiets partisekreterare Björn Söder.

Opinionen sköt i höjden när Stefan Löfven valdes som partiledare för Socialdemokraterna i januari. Nu kan framgångsvågen vara över.

Partiet backar för andra månaden i rad i AB/United Minds undersökning - som är webbaserad och korrigerar ett representativt urval i efterhand - och är nu i närheten av sitt resultat från 2010, skriver Aftonbladet, som presenterar mätningen i samarbete med United Minds och Cint.

Socialdemokraterna har 31,4 procent i mätningen.

S vill prata om jobben

Förra söndagen möttes partiledarna i en debatt i SVT. Innan dess hade mycket handlat om kampen om medialt utrymme för att presentera sina budgetalternativ. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tror att det ekonomiska fokuset varit en nackdel för partiet.

– Debatten har handlat mer om regeringens 45 olika budgetutspel än om arbetslösheten i Sverige. Det tror jag vi förlorar på, säger Carin Jämtin till Aftonbladet.

– När vi får prata om jobben, den viktigaste frågan i dag och i framtiden, så går vi upp.

"Givetvis glädjande"

Samtidigt fortsätter Kristdemokraternas kris och partiet skulle med sina 3,8 procent åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Sverigedemokraterna är nu - på 9,9 procent - landets tredje största parti enligt mätningen.

– Jag tror att väljarna börjar inse att vi inte är ett enfrågeparti längre utan att vi har en trovärdig politik. Jag tror inte alls som vissa påstått att det skulle vara proteströster mot etablissemanget, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

I helgen presenterade Svenska Dagbladet/Sifo sin oktobermätning. Även i den ökade Sverigedemokraterna för tredje månaden i rad. Socialdemokraterna tappade med 1,2 procent och KD landade på 3,4 procent.

Expressen.se har sökt Stefan Löfven och Carin Jämtin men de har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.