Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: SD ökar mest inför EU-valet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraterna är den stora vinnaren i Skops EU-barometer för mars. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är den stora vinnaren i Skops EU-barometer för mars. 

Partiet får 15,1 procent av sympatierna, att jämföra med 9,7 procent i förra valet till EU-parlamentet 2014.

"Det återspeglar partiets framgångar i rikspolitiken de senaste fem åren", säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna ökar sedan valet och får 17,7 procent respektive 9,3 procent i mätningen.

Sämre går det för Liberalerna, Miljöpartiet de gröna och Feministiskt Initiativ, som tappar stort jämfört med resultatet i förra EU-valet. Liberalerna får 4,5 procent och tappar mer än hälften av stödet. MP, som blev näst största parti 2014, får nu bara 9,2 procent – vilket ändå är positiva siffror. I Skops rikspolitiska mätning för mars fick partiet bara 3,1 procent.

Skops EU-barometer har intervjuat omkring 1 500 svenskar mellan 18–84 år under perioden 7–27 mars.Foto: OLIVIER HOSLET / EPA TT NYHETSBYRÅN

Feministiskt initiativ riskerar åka ut

"Nu går det nästan tre gånger så bra för MP inför EU-valet. Det kan förklaras av EU-väljarnas starka fokus på miljö- och klimatfrågor", säger Hultåker.

Fi hamnar på endast 1,4 procent och riskerar att helt bli utan platser i EU-parlamentet. S, V och C ökar med drygt en procentenhet vardera. S hamnar på 25,7 procent, med 7,6 procent för de båda sistnämnda.

Skops EU-barometer har intervjuat omkring 1 500 svenskar mellan 18–84 år under perioden 7–27 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.