Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny mätning: SD behåller andraplatsen

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera mätningar har visat ett liknande resultat. 

Än en gång utses Sverigedemokraterna till Sveriges näst största parti i SVT/Novus.

Samtidigt är Moderaterna tillbaka på samma nivå som innan Kristersson-tiden.

– Nu är man signifikant större än Moderaterna, och har befäst sin position som Sveriges andra parti, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

Det har gått en knapp månad sedan SVT/Novus presenterade sin senaste mätning. Inte mycket har hänt sedan dess, konstaterar opinionsinstitutet.

SD är fortsatt näst största parti, den här gången med 22,4 procent. Stödet är ungefär två procentenheter lägre än Socialdemokraterna, som når 24,5 procent.

– Skillnaden mellan S och SD är inom felmarginalen, det är en helt unik situation, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

”Kan inte ignorera oss”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof menar att det är ett drömläge.

– Blir vi tillräckligt stora kan man inte ignorera oss, och det är där jag tror att vår nästa framgång ligger, vårt nästa genomslag. Ett bra valresultat som leder till att man måste ta med oss på något sätt i sin beräkning när man diskuterar hur en regering ska se ut, säger han till kanalen.

Samtidigt når Moderaterna endast 19,8 procent. Det är lägre än november 2017, och princip samma nivå som när Ulf Kristersson tog över partiledarrollen.

Nytt politiskt landskap

Under våren har ett nytt politiskt landskap vuxit fram, menar partisekreterare Gunnar Strömmer.

– Ett landskap där vi har tre ganska jämnstora partier i toppen mellan 20-24 procent. Det är ett nytt läge i svensk politik. Ju närmare vi kommer valet desto viktigare kommer frågan om vem som ska leda landet bli, och hur stora samhällsproblem också ska lösas. Där tror jag att vi har väldigt goda möjligheter att växa i förtroende, säger Strömmer till SVT.

Tidigare i juni presenterade Expressen/Demoskop sin mätning med ett liknande resultat. Även DN/Ipsos junimätning visar att SD tar rollen som andra största parti.


Inget av blocken har majoritet

Inget av de politiska blocken är i närheten av att kunna bilda en majoritet, de rödgröna samlar 38,2 procent av väljarstödet medan alliansen får 36,9 procent. 


SVT/Novus väljarbarometer 25 juni (förändring sedan förra mätningen inom parantes):

M 19,8 (-1,3)

L  4,8 (+0,2)

C 8,9 (+0,0)

KD 3,4 (+0,5)

S 24,5 (+0,7)

V 9,0 (-0,1)

MP 4,7 (+0,2)

SD 22,4 (+0,5)

Annat 2,5


Blocken

M+L+C+KD 36,9

S+V+MP 38,2


Källa: SVT/Novus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.