Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordlågt stöd för S – SD går starkt

I en ny undersökning från SvD/Sifo tappar Socialdemokraterna drygt tre procentenheter och landar på 25,2 procent av väljarstödet i majmätningen.
Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON
Stödet för S är rekordlågt – samtidigt som SD får sin näst högsta siffra någonsin.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en ny undersökning från SvD/Sifo tappar S drygt tre procentenheter och landar på 25,2 procent av väljarstödet i majmätningen.

Stödet för S är rekordlågt – samtidigt som SD får sin näst högsta siffra någonsin.

– Det finns ingen trovärdighet i den politiken, säger SD:s Mattias Karlsson om Socialdemokraternas migrationspolitik.

Siffrorna i den senaste mätningen från SvD/Sifo är historiska – så lågt har Socialdemokraterna aldrig legat, så här nära ett val. Nedgången för S är statistiskt säkerställd, skriver SvD.

– Vi får se om den här mätningen bekräftas av andra som följer efter, men vi ska inte sticka under stol med att det är tufft. Men det sker snabba skiftningar. Nu måste vi fortsätta att föra upp den stora diskussionen om hur vi bygger det starka samhället, med investeringar i välfärden före sänkta skatter, säger Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, till SvD.


JOHAN ANDERBERG: Så gick det till när Socialdemokraterna totalt svängde om invandringen


SD får sin näst högsta siffra någonsin

Ett av målen i Socialdemokraternas strategi inför valet är att locka tillbaka runt 350 000 väljare som är osäkra på om de ska lägga sin röst på S och SD, eller som redan har lämnat S.

Planen från S håll har bland annat varit att ha en hårdare hållning i frågorna lag och ordning och minskad invandring.

Men Stefan Löfven lyckas inte locka tillbaka väljarna som har gått till Jimmie Åkesson, visar SvD/Sifo. I stället går framför allt kvinnliga väljare från S till SD, visar mätningen.

SD får nu 18,7 procent, sin näst högsta siffra någonsin i en undersökning från SvD/Sifo. I förra mätningen nådde de 14,8.

Mattias Karlsson: Ingen trovärdighet i S politik

Mattias Karlsson, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp:

– Det är glädjande. Det bekräftar dels det vi själva känner, men också det vi sett i mätningarna den senaste tiden, att vi är på väg uppåt.

Karlsson tror inte att väljarna köper Socialdemokraternas nya inriktning i migrationspolitiken, säger han.

– Det är klart att man inte köper det när man samma månad går med på amnestin till 9 000 afghaner, trots att många av dem ljugit om sin ålder och saknar skyddsbehov … det finns ingen trovärdighet i den politiken, att göra de sakerna samtidigt.

”Vi har byggt upp vår trovärdighet”

Vidare säger Karlsson att han tror att kvinnliga väljares rörelse från S till SD  – beror mycket på frågan om lag och ordning.

– Det finns en frustration hos många kvinnliga väljare när det gäller regeringens oförmåga att hantera vågen av sexualbrott och våldtäkter, säger Karlsson.

– Vi känner att våra huvudfrågor som vi har drivit under en lång tid, sammanfaller väldigt väl med vad väljarna tycker är viktigast just nu. Få ordning på migrationspolitiken, vårdfrågorna, lag och ordning. Vi håller fast vid den prioriteringen.

Väljarna: Invandringen viktigaste valfrågan

I Expressen/Demoskops senaste mätning, som gjordes baserad på 1 048 intervjuer mellan den 3 och 8 maj i år, framgår att den viktigaste valfrågan för väljarna är just invandringen.

– Dessa förändringar i väljarnas fokus innebär först och främst en uppenbar fördel för Sverigedemokraterna, som har sakfrågeägarskapet över både invandrings- och integrationsfrågan, sa Peter Santesson, opinionsanalyschef på Demoskop, då.


Senaste mätningen från SvD/Sifo

Parti – nuvarande stöd – stödet i SvD/Sifos senaste mätning


Moderaterna: 23,6 (23,0)

Liberalerna: 4,8 (4,4)

Centerpartiet: 8,1 (9,7)

Kristdemokraterna: 3,5 (3,4)

Miljöpartiet: 4,0 (4,1)

Socialdemokraterna: 25,2 (28,4)

Vänsterpartiet: 9,3 (8,1)

Sverigedemokraterna: 18,7 (14,8)

Övriga: 2,9 (4,3)


Sifo genomförde – på uppdrag av SvD och GP – 8 259 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Intervjuerna genomfördes 7–17 maj. Runt 2 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 90 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 10 procent baseras på webbintervjuerna.

Webbintervjuerna görs främst för att få en större bas för att kartlägga strömningar mellan partierna.


Källa: SvD/Sifo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.