Foto: Niklas Larsson / Scanpix
 Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Ny mätning: Ökat stöd för kungen

Publicerad
Uppdaterad
Kungen hade sin värsta kris och han gjorde som han ofta gör: Lyssnar inte på någon annan utan går sin egen väg.
Även den här gången visade det sig vara rätt och nu ger svenska folket sitt betyg:
Rekordstort stöd.
I dag står kungen inför utrikesnämnden på Stockholms slott.
Tillsammans med kronprinsessan Victoria ska han möta riksdagens talman Per Westerberg och representanter från de olika riksdagspartierna. Det är en stärkt kung de får möta. Han och hans familj har de senaste veckorna haft en av sina mest omtumlande perioder någonsin.

När det har stormat som mest kring den nyutkomna boken "Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken" är det huvudpersonen själv - kungen - som har verkat minst berörd.
Han har skrattat och skämtat bort frågorna.
Många tyckte att han gjorde fel som överhuvudtaget kommenterade boken.
"Nu vänder vi blad och går vidare", har redan blivit ett klassiskt citat, men i samma stund visade kungen en sida som svenska folket sällan har sett: Mänsklighet.
De som känner honom säger att de aldrig har sett kungen så nervös och uppjagad som på den numera berömda presskonferensen vid älgjakten i Hunneberg.
Kungen - mänsklig och oerhört sårbar - verkar ha gjort avtryck hos svenska folket. När många var övertygade om att boken och alla rykten som fördes fram i boken skulle skada kungahuset och förtroendet för monarkin så blev effekten tvärtom - den stärktes.
Expressens och Demoskops undersökning visar på ett starkt ökat förtroende för kungahuset. I våras tyckte 63 procent av svenska befolkningen att vi ska behålla monarkin. Nu i förra veckan - efter all turbulens - tycker 69 procent att kungahuset är bra för Sverige.

Visst, första undersökningen är gjord före Victorias och Daniels bröllop - i juni drabbades alla av bröllopsyran.
Många som tidigare hade tyckt att vi ska skrota kungahuset var nu plötsligt inte lika säkra på sin sak. Det är ingen tvekan om att stödet för kungahuset stärktes efter vigseln.
Men inget bröllop i världen hade kunnat rädda kungen och hans popularitet om det inte hade varit för honom själv. Svenska folkets nya rekordstöd talar sitt klara språk: Kungen, du klarade det.

När det stormade som mest och alla tv-debatter handlade om kungen och ryktena kring hans person pratade jag med flera personer i hans närhet.
Jag var övertygad om att de skulle berätta om en knäckt monark - en person nära sammanbrott.
Den person jag fick beskriven för mig var allt annat än knäckt. Snarare stärkt av det han och hans familj hade blivit utsatt för i form av den nya boken.
Han visade dessutom vid offentliga framträdanden i bland annat Kina att han enbart var stärkt av det som hade hänt.
Ingen skulle få knäcka honom eller hans familj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag