Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny mätning: MP
ut ur riksdagen

Nya språkröret Isabella Lövin klättrar till en mittenplacering på listan över de mest omtyckta partiledarna, medan Gustav Fridolin intar bottenplaceringen i mätningen. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Här är nya katastrofsiffrorna för Miljöpartiet.

I den senaste väljaropinionen från Yougov, som använder sig av en webbrekryterad panel, tappar partiet halva sitt väljarstöd och skulle åka ur riksdagen, rapporterar Metro.

– Det är ingen tvekan att Miljöpartiet är försvagat, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Så här gjordes undersökningen

Fråga: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Metod: Webbpanel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

Tid: Undersökningen är utförd19-23 maj 2016

Beställare: Metro

Opinionsinstitut: Yougov

Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Källa: Metro

Så gick det för partierna

V: 7,5 (7,8)

S: 22,6 (23,5)

MP: 2,8 (5,4)

C: 7,9 (6,7)

L: 5,3 (3,6)

M: 22,1 (23,6)

KD: 4,6 (2,7)

SD: 22,9 (23,6)

Källa: Yougov. Siffrorna inom parantes är väljarstödet föregående månad.

De senaste veckorna har inneburit ett stålbad för Miljöpartiet där två ministrar lämnat regeringen och flera andra partiföreträdare ifrågasatts på grund av olika uttalanden.

Resultatet: väljarna vänder MP ryggen.

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, har stödet för Miljöpartiet rasat under riksdagsspärren och partiet har endast 2,8 procents väljarstöd. Månaden innan var stödet 5,4 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Yougovs undersökningar görs med en webbrekryterad panel, men även i undersökningar som utförs med telefonintervjuer har partiet också tappat i stöd. I de senaste mätningarna från Sifo, Demoskop och Novus har partiet också tappat.

Så här såg siffrorna i de olika mätningarna i maj månad jämfört med samma mätning i april

• Sifo: 4,1 procent (-1,9). Nedgången statistiskt säkerställd.

• Demoskop: 5,1 procent (-0,2).

• Novus: 4,5 procent (-1,1).

– Det är ingen tvekan att Miljöpartiet är försvagat. Det är möjligt att stödröstare, måste rädda Miljöpartiet vid valet 2018, säger Sören Holmberg, till Metro.

Isabella Lövin en ljusglimt

Han tror dock inte att det enbart är krisen inom MP som orsakat de dåliga siffrorna, utan också att partiet tvingats vika sig i flera frågor för att kompromissa med regeringspartnern Socialdemokraterna.

Men det finns även några ljusglimtar för MP.

Nya språkröret Isabella Lövin klättrar till en mittenplacering på listan över de mest omtyckta partiledarna, medan Gustav Fridolin intar bottenplaceringen.

– Det är intressant, Romson var den som hade svaga siffror i mätningarna tidigare, men för Isabella Lövin går det bättre. Det kan hända att Miljöpartiet gjorde rätt som fick ett nytt språkrör, även om det kan vara en tillfällighet, säger Sören Holmberg.

"Låga opinionssiffror är tyvärr väntat"

I ett sms till Metro uttalar sig Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind om det låga stödet:

"Miljöpartiet har nyligen gått igenom en svår period. Att detta resulterar i låga opinionssiffror är tyvärr väntat. Men, de senaste två veckorna har Miljöpartiet valt ett nytt språkrör, haft en konstruktiv kongress och dessutom två nya ministrar. Detta ger oss förnyade krafter att fortsätta driva miljö- och klimatpolitiken och andra viktiga framtidsfrågor." skriver hon.

LÄS MER: Förtroendet för Stefan Löfven rasar i mätning

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!