Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna tappar i SvD/Sifos mätning Foto: Jonas Ekströmer/TtJimmie Åkessons Sverigedemokraterna tappar i SvD/Sifos mätning Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna tappar i SvD/Sifos mätning Foto: Jonas Ekströmer/Tt
"Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014" säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl"Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014" säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
"Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014" säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD. Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Ny mätning: Minskat stöd för SD

Publicerad

Sverigedemokraternas stöd minskar - för första gången på fyra år.

Det visar Sifo:s februarimätning, som har genomförts på uppdrag av Svenska Dagbladet (SvD).

Partiet når nu ett stöd på 16,6 procent.

– Man får gå långt tillbaka, 2012 var det en viss försvagning i SD, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Under den senaste tiden har Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, sträckt ut handen till Moderaterna vid flera tillfällen.

Detta samtidigt som Moderaterna, precis som majoriteten av alla riksdagspartier, har gjort en rejäl förändring i migrationspolitiken.

Omvändningen har av många tolkats som ett sätt att få tillbaka väljare från SD, något som nu kan ha lyckats.

Moderaterna stora vinnare

I den senaste opinionsundersökningen, genomförd av Sifo på uppdrag av SvD, backar SD med mer än två procentenheter, från 19 procent i december till 16,6 i februari.

Det är första gången man gör detta i en Sifo-mätning sedan 2012.

– 2012 var det en viss försvagning i SD, man hade 6,4 procent och ner till 4,7. Men sedan dess har trenden hela tiden varit uppåt, säger Toivo Sjörén till SvD.

Samtidigt stiger stödet för Moderaterna. I mätningen får partiet 25 procent, en stadig ökning sedan den senaste januarimätningen.

– Många ser att Moderaterna har tagit tag i invandringsfrågan och att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti för att regera Sverige, sade Tomas Tobé till Expressen efter mätningen.

Uttalandet får nu visst stöd av Toivo Sjörén.

– Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014. Det blir intressant att följa, säger han till SvD

Ökning för S

Samtidigt ökar Socialdemokraterna stödet.

I januarimätningen fick man 23,2 procent, en siffra som har ökat med två procentenheter den senaste månaden.

Siffran är inom den statistiska felmarginalen, och enligt Toivo Sjörén är det inte läge att andas ut.

– Nedgången har inte fortsatt, men man ligger fortfarande kvar lång under sitt valresultat. De långsiktiga problemen finns kvar, man når inte storstadsmänniskor och de under 50 år, säger han till SvD.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag