Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Minskat stöd för SD

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna tappar i SvD/Sifos mätning
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
"Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014" säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Sverigedemokraternas stöd minskar - för första gången på fyra år.

Det visar Sifo:s februarimätning, som har genomförts på uppdrag av Svenska Dagbladet (SvD).

Partiet når nu ett stöd på 16,6 procent.

– Man får gå långt tillbaka, 2012 var det en viss försvagning i SD, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Under den senaste tiden har Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, sträckt ut handen till Moderaterna vid flera tillfällen.

Detta samtidigt som Moderaterna, precis som majoriteten av alla riksdagspartier, har gjort en rejäl förändring i migrationspolitiken.

Omvändningen har av många tolkats som ett sätt att få tillbaka väljare från SD, något som nu kan ha lyckats.

Moderaterna stora vinnare

I den senaste opinionsundersökningen, genomförd av Sifo på uppdrag av SvD, backar SD med mer än två procentenheter, från 19 procent i december till 16,6 i februari.

Det är första gången man gör detta i en Sifo-mätning sedan 2012.

– 2012 var det en viss försvagning i SD, man hade 6,4 procent och ner till 4,7. Men sedan dess har trenden hela tiden varit uppåt, säger Toivo Sjörén till SvD.

Samtidigt stiger stödet för Moderaterna. I mätningen får partiet 25 procent, en stadig ökning sedan den senaste januarimätningen.

– Många ser att Moderaterna har tagit tag i invandringsfrågan och att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti för att regera Sverige, sade Tomas Tobé till Expressen efter mätningen.

Uttalandet får nu visst stöd av Toivo Sjörén.

– Det finns en liten ström tillbaka till Moderaterna från dem som röstade på SD i valet 2014. Det blir intressant att följa, säger han till SvD

Ökning för S

Samtidigt ökar Socialdemokraterna stödet.

I januarimätningen fick man 23,2 procent, en siffra som har ökat med två procentenheter den senaste månaden.

Siffran är inom den statistiska felmarginalen, och enligt Toivo Sjörén är det inte läge att andas ut.

– Nedgången har inte fortsatt, men man ligger fortfarande kvar lång under sitt valresultat. De långsiktiga problemen finns kvar, man når inte storstadsmänniskor och de under 50 år, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.