Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: M backar – SD får rekordsiffror

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Sverigedemokraterna får 19,3 procent i SvD/Sifos novembermätning – partiets högsta siffra i mätningen någonsin, skriver Svenska Dagbladet. 

Det innebär att partiet går om Moderaterna, som backar i mätningen. 

– Det är uppenbart att man kan uttolka det som att det finns väljare som lagt sin röst på Moderaterna som gärna skulle se att man tog stöd av SD, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.  

Över två månader har gått sedan valet och Sverige har ännu ingen regering på plats. Talman Andreas Norlén har använt ett av sina fyra försök att få en statsminister vald – Ulf Kristersson röstades ner i riksdagen på onsdagen. 

Efter ytterligare tre försök misslyckas blir det automatiskt ett nyval. 

SvD/Sifo kommer i dag med sin väljarbarometer över november månad och enligt den finns det bara ett parti som har tjänat på turerna i regeringsfrågan –  Sverigedemokraterna. 

I mätningen får SD 19,3 procent, vilket är en ökning mot de 17,5 procent partiet fick i valet. Enligt mätningen blir då SD näst största parti och går om Moderaterna. 

Noteringen för SD är den högsta någonsin i mätserien, men den är bara är en tiondel högre än i augusti i år, skriver SvD. 

Enligt SvD får Moderaterna 18,1 procent, en säkerställd minskning sedan valet då de fick 19,8 %. 

– Det är uppenbart att man kan uttolka det som att det finns väljare som lagt sin röst på Moderaterna som gärna skulle se att man tog stöd av SD. Det är en favör mot SD igen, det finns ett missnöje, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.  

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?

SvD/Sifos väljarbarometer för november: 

Socialdemokraterna: 29,4 (28,3)

Vänsterpartiet: 7,6 (8,0)

Miljöpartiet: 4,1 (4,4)

Moderaterna 18,1 (19,8)

Centerpartiet 9,0 (8,6)

Liberalerna 4,9 (5,5)

Kristdemokraterna 6,7 (6,3)

Sverigedemokraterna 19,3 (17,5)

Övriga 1,4 


Valresultatet inom parantes. 9 324 intervjuer genomförda den 5—15 november 2018

Övriga partier nära sina valresultat

Mätningen slutade dagen efter onsdagens statsministeromröstning, då Ulf Kristersson röstades ner. Jenny Madestam säger till SvD att det blir spännande att se vad M-väljarna tycker om Ulf Kristerssons agerande, när han gick fram i statsministeromröstningen. 

Enligt mätningen skulle ett extra val nu troligen inte ge alliansen ett extra mandat, det är fortsatt rödgrön ledning. 

Jenny Madestam säger till SvD att SD skulle vinna på ett extra val i nuläget.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förutom förändringen för SD och M har inga stora förändringar skett, partierna ligger nära sina valresultat. Miljöpartiet och Liberalerna klarar sig över riksdagsspärren – men sett till felmarginalen skulle MP lika gärna ligga under. 

Jenny Madestam säger till SvD att vinnaren vid ett extra val i nuläget skulle vara SD. Om Liberalerna och Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen, och om SD samtidigt får den notering som de får i mätningen, skulle M, KD och SD tillsammans kunna få 175 mandat och en majoritet bakom Kristersson, skriver SvD.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.