Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Lägsta resultatet någonsin för Liberalerna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bottenrekord för Liberalerna och Nyamko Sabuni i DN/Ipsos mätning för maj.

Partiet har ett väljarstöd på under tre procent, skriver Dagens Nyheter.

– Liberalerna har gått kräftgång i opinionen under lång tid. Det är i grunden inte en fråga om vem som har ledartröjan utan vad som är Liberalernas politiska projekt, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Nyamko Sabuni har varit Liberalernas partiledare i nästan ett år. Förra året efterträdde hon Jan Björklund.

Förväntningar på ett lyft för partiet har funnits från flera håll. 

Men i den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos ligger Liberalerna under tre procent. Vilket är den sämsta noteringen under någon av partiets ledare från Ola Ullsten 1979 och framåt, skriver Dagens Nyheter.

Nyamko Sabunis koppling till lobbyister

Tidigare i år kom en granskning i Svenska Dagbladet som handlande om Sabunis kopplingar till lobbyister. Och enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring kan det vara en förklaring till det låga stödet.

– Det har demobiliserat de egna väljarna. En del har gått till sofflocket men det finns också ett flöde till Moderaterna, säger Nicklas Källebring till DN.

Även stödet för frågor kring skolan har minskat. Men enligt Nicklas Källebring handlar det minskade stödet också om partiet i sig, inte bara om partiledaren Nyamko Sabuni.

”Liberalerna har gått kräftgång”

– Liberalerna har gått kräftgång i opinionen under lång tid. Det är i grunden inte en fråga om vem som har ledartröjan utan vad som är Liberalernas politiska projekt, säger han till tidningen.

För Socialdemokraterna går det bättre och partiet fortsätter uppåt till 31 procent i majmätningen. Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger på 20 procent.

De övriga partierna ligger oförändrade sedan förra mätningen.

Nyamko Sabuni är orolig för barnen i skolan. Och Liberalerna vill att man tar hårdare tag kring skolplikten på ett nationellt plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.