Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna: Isabella Lövin nästa partiledare att lämna

Väljarna tror att Isabella Lövin blir nästa partiledare som får lämna, enligt SvD/Sifo.
Foto: NAINA HELéN JAMA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin och Ulf Kristersson.

Det är partiledarna som är näst på tur att lämna sin post. 

Det svaret ger väljarna i en ny mätning som SvD/Sifo har gjort. 

Om bara drygt en månad slutar Gustav Fridolin som språkrör för Miljöpartiet och därefter kommer Jan Björklund att lämna. 

– Hade vi hamnat i regeringsställning hade jag varit kvar ytterligare något år, men jag hade inte heller då ställt upp i valet 2022 , sa Jan Björklund om sin avgång i samband med beskedet. 

När SvD/Sifo har frågat väljarna vem de tror står näst på tur att lämna är svaret MP-språkröret Isabella Lövin. 24 procent tror nämligen att det är MP-språkröret som kommer att lämna härnäst. 

I Expressen/Dempskops senaste mätning var det också Isabella Lövin som hade lägst förtroende bland väljarna. 

Näst på tur, efter Lövin, att lämna är Ulf Kristersson, tror välja. 16 procent tror att det är han som lämnar härnäst. 

– Moderaterna har många utmaningar att hantera nu. Man har sjunkande opinionsstöd, man håller på att slicka såren efter det faktum att man misslyckades med att komma i regeringsställning. Det hade man nog räknat med. Partiets eftervalsanalys är ganska rak och ärlig. Man pekar på att partiledarens auktoritet är underminerad, säger Tommy Möller, statsvetare till Svenska Dagbladet. 

Högst förtroende i Expressens demoskopmätning hade Ebba Busch Thor (KD), som i denna från Svd/Sifo är den som sitter säkrast. Bara två procent tror att hon är näst på tur att avgå. 

– Nyckeln bakom Ebba Busch Thors stora förtroendelyft är att hon lyckas nå väljargrupper som tidigare har varit svåra att fånga samtidigt. SD-väljarna har generellt ett lågt förtroende för de andra partiledarna, men Busch Thor klarar nu att gå hem i den gruppen samtidigt som hon ändå behåller ett väldigt starkt förtroende bland sina egna väljare och bland Moderaterna, sa Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, angående KD-ledarens förtroendesiffror som publicerades tidigare i mars. 

Vem tror du blir nästa partiledare att avgå?

Isabell Lövin: 24 procent

Ulf Kristersson: 16 procent

Annie Lööf: 10 procent

Stefan Löfven: 8 procent

Jonas Sjöstedt: 7 procent

Jimmie Åkesson: 6 procent

Ebba Busch Thor: 2 procent 

Vet ej: 28 procent


Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av SvD. Den bygger på 1 000 telefonintervjuer genomförda 11 – 14 mars. Frågan som de ställde var ”Gustav Fridolin och Jan Björklund har aviserat sin avgång. Vem tror du blir nästa partiledare att avgå?”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.