Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskarnas SD-stöd minskar i ny mätning

Partisympatierna för SD har minskat med 1,7 procent jämfört med i maj i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Samtidigt är allt fler positivt inställda till svenskt medlemskap i EU. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Partisympatierna för Moderaterna har minskat med 3,5 procent jämfört med maj i år och stödet för SD har minskat med 1,7 procent, det visar SCB:s nya mätning. 

Samtidigt är allt fler positivt inställda till svenskt medlemskap i EU. Andelen har ökat från 52,4 procent till 58,6 procent av de tillfrågade – på bara ett halvår. 

Det är i Statistiska centralbyråns stora mätning efter valet som statistiken framkommer. Över 9 000 personer har tillfrågats i undersökningen. 

Senast i maj 2018 uppgav 52,4 procent att de var för ett svenskt medlemskap i EU, och sedan dess har siffran ökat med över 6 procent. I den senaste mätningen låg den siffran på 58,6 procent.

Andelen som svarat att de är emot EU-medlemskapet har minskat, från 18,8 procent i majmätningen till 15,6 procent i novembermätningen. Även andelen som svarat att de är osäkra har minskat – från 28,6 procent till 25,8 procent. 

SD och M tappar stöd

Mätningen är den andra delen av SCB-s stora undersökning efter valet. Tidigare mätningar har visat att det framför allt är SD som skulle gynnas av ett extraval, vilket partiledaren Jimmie Åkesson höll med om under sitt tal under kommundagarna i Västerås i november.

– Jag tror inte att det kommer att bli nåt extraval för det är bara vi som har nåt att vinna på det, säger Åkesson i sitt tal.

Men i den nya delen av mätningen framkommer det att 13 procent svarat att de står närmast Sverigedemokraterna av de åtta riksdagspartierna, vilket är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med mätningen i maj. Då svarade 14,7 procent samma sak. 

Samtidigt är det en påtaglig skillnad från den delen av SCB-mätningen som kom ut tidigare i veckan där deltagarna fått frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag, där SD fick 18,3 procent. Enligt SCB skattas frågorna på olika sätt, vilket kan förklara skillnaden.

I torsdagens partisympatiundersökning tappar även Moderaterna stort jämfört med mätningen i maj, där de nu får 20,3 procent hade de 23,8 procent i stöd i maj. 

Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet visar däremot på statistiskt säkerställda ökningar. Övriga partier visar ingen statistiskt säkerställd förändring i väljarstöd.

 

8 966 personer tillfrågades

Partisympatiundersökningen från SCB i november genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval med 8 966 röstberättigade personer utan övre åldersgräns tillfrågades. Svaren samlades in både genom telefonintervjuer och webbenkäter.

 

Av dessa kunde 20 procent inte anträffas, 3,3 procent kunde inte medverka och 24,1 procent ville inte delta. Det totala bortfallet uppgår till 47,3 procent. Det totala antalet svarande personer är alltså 52,7 procent, vilket är 4 721 personer.

 

Datan samlades in under perioden 29 oktober till 27 november.