Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mätning: Amerikaner tror på Trumpseger 2020

Expressens Tomas Kvarnkullen på plats vid kampanjmötet
54 procent av de tillfrågade tror att Trump kommer att vinna presidentvalet nästa höst. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald och Melania Trump. Foto: ZACH GIBSON / STELLA PICTURES CONSOLIDATED NEWS PHOTOS

En majoritet av amerikanerna tror att Donald Trump kommer att omvald 2020.

Andelen har växt sedan i december – och det är främst de som ogillar presidenten som i högre utsträckning tippar att han blir kvar i Vita huset.

Detta enligt en mätning som CNN låtit göra.

När Donald Trump, med hustrun Melania vid sin sida, lanserar sin återvalskampanj under natten mot onsdag, har kampanjen redan skadats av att flera medarbetare, som arbetat med att ta fram interna opinionssiffror, sparkats. 

Siffrorna har i flera omgångar läckts till medier och uppges visa att Donald Trump legat efter demokraten Joe Biden i flera viktiga delstater.

Men frågar man amerikanerna vem som i slutändan vinner blir svaret: Trump.

Enligt mätningen som genomförts av opinionsinstitutet SSRS på uppdrag av CNN, tror 54 procent att Trump kommer att vinna presidentvalet nästa höst, medan bara 41 procent tror att han kommer att förlora.

CNN:s reporter på plats vid Trumps kampanjmöte

Mer favorittippad än Obama

Därmed tror amerikanerna något mer på Trump nu än de trodde på att företrädaren Barack Obama skulle bli omvald vid motsvarare tidpunkt under Obamas första presidentperiod.

I den mätningen, som genomfördes i maj 2011, kort efter att Usama bin Ladin dödats, trodde 50 procent av de svarande att Obama skulle vinna 2012 års presidentval.

Trumps nya starka siffror innebär en omkastning jämfört med december 2018, då 51 procent trodde att Trump skulle förlora.

Det är främst de som tycker att Trump gör ett dåligt jobb som har ändrat sig. I december trodde 80 procent i den gruppen att han skulle förlora. Nu har den siffran sjunkit till 67 procent. 

Bland dem som gillar Trump har andelen som tror att han kommer att vinna stigit betydligt mindre, från 85 till 88 procent. 

På tisdag lanseras Donald Trumps återvalskampan.

Många ogillar Trumps lögner

De flesta som ogillar Trumps presidentskap anger att det är hans beteende de inte tycker om. De vanligaste svaren är att han ljuger (13 procent), att han är inkompetent och rasist (båda 11 procent), och att han inte är statmannamässig (7 procent). Den enda sakfråga som mer än 5 procent har angett är invandringen (5 procent).

De som gillar hur Trump sköter sig nämner däremot oftare vad han har uppnått och olika sakfrågor. Mer än var fjärde (26 procent) säger att ekonomin är det viktigaste skälet till att de stöder honom. Andra vanliga svar är att han håller sina löften (12 procent) och att han får saker gjorda (9 procent).

Bland alla svarande anger sju av tio att ekonomin är i gott skick, och 52 procent tycker att presidenten gör ett bra jobb med ekonomin.

Mätningen genomfördes mellan 28 och 31 maj genom telefonintervjuer med 1 006 vuxna.

Här är Donald Trumps nya kampanjfilm inför presidentvalsracet.
Så ser väderprognosen ut för kommande dagarna.