Ny masslakt av värphöns – smittade av fågelinfluensa

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Sveriges största äggproducent får inte bukt på spridningen av fågelinfluensa bland värphönsen.

Nyligen avlivades 1,3 miljoner sjuka höns – nu behöver de slakta ytterligare 700 000.

– Det är skittråkigt på ren svenska, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschorganisationen Svenska ägg till TT. 

De 700 000 värphöns som nu måste avlivas bor på en annan del av gården, i Småland, än de första 1,3 miljoner värphönsen som behövde slaktas. Trots att det är mer än en kilometer mellan anläggningarna har fågelinfluensan lyckats sprida sig.

– Man hade trott att de här skulle klara sig eftersom de låg vid sidan av. Men det här viruset verkar vara mer smittsamt än tidigare varianter, säger Jan-Olof Bohlin till TT. 

Ingen fara inför påsken

När de första 1,3 miljoner värphönsen slaktades larmades för brist på ägg till påsken. Men Bohlin kommer med tryggande uppgifter om den nya masslakten. De nya hönsen är nämligen unghöns och har inte börjat värpa än.

– Så det här innebär ingen extra påverkan på äggproduktionen till påsk. Däremot framåt sommaren, när de här hönsen skulle ha börjat värpa, säger han.

Han menar att det inte heller föreligger någon risk för äggbrist till midsommar.

– Påsken är den stora konsumtionstiden, därefter kommer jul. Midsommar kanske hamnar på tredje plats, men går inte att jämföra med de andra två, säger han till TT.

Höns plågades till döds – hos Sveriges största äggleverantör

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.