Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny massiv strejk
mot sparpaketet

Greklands tuffa åtstramningspaket kan innebära att 15 000 statsanställda får sparken.

Nu svarar fackföreningarna med att utlysa en dygnslång strejk på tisdagen.

Den grekiska statskassan är snart tom och landet tvingas till tuffa åtstramningspaket för att få nya nödlån från euroländerna och IMF.

På måndagen gick de med på kravet att 15 000 offentliganställda ska sparkas i år - trots att statliga jobb tidigare har varit fredade i krisen.

Efter beskedet svarade upprörda greker direkt med protester.

Landets två ledande fackförbund har utlyst en dygnslång strejk på tisdagen, och på måndagen samlades runt 4 000 demonstranter i huvudstaden Aten.

Samtidigt fortsätter den förre vice ECB-chefen Lucas Papademos att försöka få med sig tre motvilliga grekiska partiledare på åtstramningar. Nästa möte är planerat till tisdagen och kommer efter en i raden av avstämningar med företrädare för den så kallade trojkan: EU-kommissionen, ECB och IMF.

Skakig koalition

Papademos leder sedan en regeringskris i november en skakig blocköverskridande regeringskoalition, som består av socialdemokratiska Pasok, konservativa Ny demokrati och högerpartiet Laos.

På bordet finns en kravlista från långivarna. Drastiska lönesänkningar i den privata sektorn, sänkta tilläggspensioner och nedläggningar av statlig verksamhet, som berör tusentals anställda, är några exempel.

– Dessvärre är förhandlingarna så tuffa att så fort ett kapitel är avklarat öppnas nästa, sade finansminister Evangelos Venizelos på måndagskvällen efter ett möte med trojkan.

Uppiskad stämning

I utbyte mot åtstramningarna erbjuds Grekland nya nödlån på kanske 145 miljarder euro och en skuldlättnad värd över 100 miljarder euro.

Fallerar planen kan Grekland tvingas ställa in betalningar redan den 20 mars, då grekiska obligationslån för 14,4 miljarder euro ska betalas tillbaka.

Stämningen piskas upp av att landet står inför nyval, troligen redan i april.

I valet kan folkets dom bli hård mot politiker om de ser ut att ge efter för mycket för utländska intressen, som under drygt två års djup grekisk skuldkris fått alltmer att säga till om i grekiska budgetfrågor.

Nya protester

Grekland är inne på femte året med recession och har rekordhög arbetslöshet. Tidigare åtstramningar har mötts med stundtals våldsamma protester och stor skadegörelse i centrala Aten, flera gånger i samband med stora strejker.

Även denna gång kan man räkna med massiva protester, enligt Kostas Panagopoulos, chef för Alco, ett av Greklands största opinionsmätningsinstitut.

– Det innebär en ny era för oss, för allihop. Vi kommer inte kunna hålla fast vid samma levnadsstandard som vi har vant oss vid, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.