Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny massevakuering i Australien: ”Måste lämna”

Bränderna fortsätter rasa i Australien.Foto: Fire and Rescue NSW/Handout/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fler tvingas evakuera.Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Bränderna i Australien ser inte ut att avta.

Nu beordras ännu fler att lämna sina hem och evakuera, rapporterar Reuters.

Under torsdagen uppmanade australiska myndigheter till ytterligare en massevakuering de sydöstra delarna av landet. Det varma vädret fortsätter och har lett till att flera av de stora skogsbränderna hotat städer och samhällen som tidigare inte varit evakuerade.

Delstaten Victorias guvernör Daniel Andrews uppmanade flera områden att vara uppmärksamma på varningar om extrema väderförhållanden.

– Om du får instruktioner om att lämna, då måste du lämna. Det är det enda sättet du kan försäkra din säkerhet, sa Daniel Andrews i ett uttalande enligt Reuters.

Kangroo Island evakuerades

På onsdagen höll landets premiärminister ett tal på Kangaroo Island där han bland annat sa att turisterna på ön inte skulle vara rädda för elden.

– Australien är öppet, Australien är fortfarande en underbar plats att åka till och ta med sin familj och njuta av ledigheten, säger han i ett uttalande framför en grupp reportrar och fortsätter: 

– Även här på Kangaroo Island, där en tredjedel av ön uppenbarligen har blivit decimerat, är två tredjedelar av ön öppet och redo. Det är viktigt att hålla de lokala ekonomierna levande i dessa tider, säger han enligt Al Jazeera.

Men på torsdagen var Kangaroo Island en av de platser som uppmanades att evakuera. Enligt Reuters har en tredje del av Kangaroo Island förstörts i lågorna.

– Jag uppmanar er att lyssna på varningar, följa råd och förflytta er till den östra sidan av ön vilket ses som säkert just nu, sa brandchefen Mark Jones i ett uttalande på torsdagen skriver Reuters.

Område lika stort som Sydkorea brunnit

Hittills har 27 personer dött i bränderna. Enligt australiska myndigheter har 10,3 miljoner hektar skog brunnit – vilket är lika stort som Sydkorea.

Tusentals personer har fått sina hem förstörda och än fler har tvingats evakuera.

Rök från branden har spridit sig över Stilla havet och har nått städer i Sydamerika och kan även ha nått så långt som till Antarktis, skriver Reuters.

För att hjälpa till med bränderna har USA skickat omkring 100 brandmän och Kanada har skickat ytterligare 140, enligt Reuters. Malaysia väntas även bidra med 65 räddningstjänstpersonal.

Här räddas kängurubebisen från eldkaoset

Kängurubebisen övergiven – bara meter från lågorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.