Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny massaker av Boko Haram: 2 000 dödade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Terrororganisationen Boko Harams ledare Abubakar Shekau.

Boko Harams senaste attack kan vara terrorgruppens blodigaste någonsin.

Så många som 2 000 människor befaras ha dödats i staden Baga i Nigeria när terrorgruppen gick till attack.

Nu berättar överlevaren Yanaye Grema om hur han gömde sig mellan en vägg och hur han sedan fick gå över döda kroppar tills han kom till nästa by – som även den var ödelagd.

Attackerna i området har pågått i en vecka, efter att den islamistiska terrorgruppen Boko Haram lyckats etablera kontroll över en internationell flygbas utanför staden Baga i nordöstra Nigeria.

Rapporter som har nått Amnesty international beskriver det som att staden är "jämnad med marken". Upp till 2 000 civila befaras ha dödats i attacken.

Yanaye Grema överlevde. Han gömde sig i tre dagar mellan en vägg i sin grannes hus samtidigt som Boko Haram attackerade hans hem i Baga.

Han, tillsammans med flera andra, försökte först strida mot terroristerna, men insåg sedan att det var hopplöst.

– Människor flydde in till bushen, medan några sköt sig själva inne i sina hem, berättar han för AFP.

"Jag såg kroppar på gatorna"

Terrororganisationen ska ha slagit till i en kvällsattack på tisdagen som fortsatte in på onsdagen, enligt vittnen som Reuters har talat med.

– Jag flydde i bil med min familj efter att jag såg att Boko Haram dödade människor. Jag såg kroppar på gatorna. Barn och kvinnor, några av dem ropade på hjälp, säger Mohamed Bukar som har lyckats fly till staden Maiduguri, till Reuters.

Yanahe Grema berättar också:

– I fem kilometer klev jag på kroppar tills jag kom till Malam Karanti som också var övergiven och nedbränd.

"Det mänskliga blodbadet är enormt"

Distriktets överhuvud Baba Abba Hassan säger att majoriteten av dödsoffren var barn, kvinnor och äldre människor som inte kunde springa tillräckligt snabbt när rebellerna körde in staden och sköt med granatgevär och automatvapen.

– Det mänskliga blodbad som begicks av Boko Harams terrorister i Baga är enormt, säger Muhammad Abba Gava, talesperson för en civil försvarsgrupp som bekämpar Boko Haram, till nyhetsbyrån AP.

16 andra städer ska ha drabbats

Han berättar också att de civila hjälparbetarna gav upp arbetet med att försöka räkna de hundratals kroppar som har förblivit liggandes i bushen.

– Ingen kunde ta hand om liken eller de svårt skadade som kan ha dött vid det här laget, säger Gava.

En annan talesperson för distriktet, Musa Alhaji Bukar, har berättat för BBC att 16 andra städer också blivit förstörda av Boko Haram och att Baga inte längre existerar. Enligt både honom och Amnesty är attacken mot Baga den dödligaste terrorattacken i historien.

På fredagen slog Boko Haram till igen, denna gång mot staden Damaturu, 30 mil sydväst om Baga, rapporterar AFP.

"Alla gator är övergivna"

Dussintals rebeller tog sig in i Damaturu och sköt urskillningslöst innan regeringstrupper kom till undsättning.

– Alla gator är övergivna. Alla håller sig inomhus och det enda vi hör är skottlossning, säger en av invånarna i staden till AFP.

Räddningspersonal har i veckan, enligt nyhetsbyrån AP, sagt de har svårt att hantera alla barn som skilts från sina föräldrar i det kaos som Boko Harams attacker ställer till med. Bara sju barn har återförenats med sina föräldrar i staden Yola. Runt 140 barn har ingen aning om ifall deras familjer lever, säger Sa'ad Bello, samordnare för fem flyktingläger i Yola till AP.

Den 14 februari är det val i Nigeria och nu är många oroliga för att Boko Haram kommer utföra flera attacker för att störa valet.

Bara under förra året uppges 10 000 människor ha dödats till följd av Boko Harams attacker. Terrorgruppen har drivit en miljon människor på flykt i landet och ytterligare hundratusentals har flytt över gränsen till grannländer, rapporterar AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.