Ny maktstrid inom SD – han utmanar partiet

SDU går på offensiven mot moderpartiet när vice ordförande William Hahne utmanar om ordförandeklubban i Stockholms stad.

– Det är allmän vanskötsel av distriktet. Det är inaktivt, det händer ingenting och vi syns inte utåt. Jag har stora visioner som jag kommer förverkliga om jag får förtroendet, säger Hahne.

Hahnes utspel har skakat vikarierande partiledare Mattias Karlsson, enligt uppgifter till Expressen.

Kandidaturen kan vara startskottet på en ny maktstrid mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet.

På lördagen avkunnade SDU:s vice ordförande William Hahne (SD) i ett klipp på Youtube att han kommer att kandidera när distriktet för Stockholms stad väljer ny ordförande i mars.

Han sitter sedan tidigare som invald i Stockholms stads kommunfullmäktige.

I och med kandidaturen så utmanar han sittande ordföranden Maria Danielsson om makten i huvudstadsdistriktet.

Det kan  också vara startskottet på en ny maktstrid mellan partiet och ungdomsförbundet, skriver Aftonbladet.

Det är också en markering mot Mariia Danielsson som anses vara styrd av partitoppen och särkilt riksdagsledamoten Linus Bylund som tidgare var Jimmie Åkessons pressekreterare. Därför har nu Hahnes utspel skakat vikarierande partiledare Mattias Karlsson, uppger en källa med god insyn för Expressen.

Danielsson har suttit på posten sedan i höstas, då dåvarande ordföranden Christoffer Dulny avsade sig alla förtroendeuppdrag efter att Expressen avslöjat att han skrivit tusentals kommentarer på hatsajter.

"Kollapsade totalt"

Hahne menar att det finns ett stort missnöje i distriktet gentemot Danielsson och att han har stora delar av den nuvarande styrelsen med sig.

– Under Christoffer Dulny så var det på rätt väg. Efter han försvann så kollapsade distriktet totalt, säger William Hahne.

Nu vill Hahne driva distriktet längre åt höger och lägga fokus på att bli ett näringslivsvänligt och storstadsvänligt parti. I februari kommer han att presentera förslag till ny styrelse, bestående av akademiker och människor med näringslivsbakgrund.

Marie Danielsson känner inte igen sig i den kritik som Hahne riktar mot henne och tror att hennes chanser att bli omvald är mycket goda.

– Jag känner väldigt mycket stöd från medlemmarna. Vi växer och jag träffar alla nya medlemmar två gånger i veckan, säger hon.

Kuppmakare

Hon beskriver Hahnes utspel som ett spel för gallerierna.

– Han är vice ordförande för SDU och de har varit utsatta för kuppförsök tidigare. Min uppfattning är att han är en typisk person som håller på med sådant, säger Maria Danielsson.

Henrik Vinge, pressekreterare åt Mattias Karlsson, säger att det inte är något konstigt att det finns olika åsikter om hur man bäst sköter ett distrikt.

Till skillnad från Hahne så menar han att Stockholm är ett av distrikten där partiet har utmärkt sig positivt.

– Maria fick ta över hastigt och jag tycker att det har skötts på ett bra sätt. Vi har kunnat utveckla politik i både kommun och landsting och håller fler och bättre aktiviteter än tidigare. Överlag är min uppfattning att det har blivit väldigt bra i Stockholm, säger han.

Startskott på maktkamp

Aftonbladet och Svenska Dagbladet har under lördagen publicerat uppgifter om att Hahnes kandidatur är ett startskott för en maktkamp mellan moderpartiet och ungdomsförbundet.

– Det gäller att ta makten i distrikten för att få större makt inom partiet, och huvudstadsdistriktet är ju en bra början. Det är i ljuset av det som Hahnes kandidatur ska ses, säger en källa inom partiet, till Aftonbladet.

Under ledning av ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne så har SDU vid flera tillfällen hamnat i öppen konflikt med partitoppen.

Stöd från Söder?

Något de på senare tid har delat med avgående partisekreteraren Björn Söder som ska ha tvingats bort från posten av den absoluta partitoppen bestående av Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

– Nu går SDU på offensiv mot partiledningen. Och jag tror att de även har stöd av den avgående partisekreteraren Björn Söder, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Enligt vad Expressen erfar så ska Björn Söder ha fått veta om Hahnes planer under veckan, men i övrigt inte vara inblandad i hans kandidatur.

Det ska nu finnas tre läger inom partiet. Det är enligt källor till Expressen först och främst partiledningen med Åkesson, Karlsson och Jomshoff, det andra är ett läger med Björn Söder och flera av distriktsordförandena och slutligen gänget kring ungdomsförbundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.