Ny lag om kreditupplysning stoppar granskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är granskningen som inte skulle varit möjlig om den nya lagen om kreditupplysning klubbas av riksdagen. 

Nyhetsbyrån Sirens unika kartläggning av de 70 000 personer som kandiderar i höstens val visar att ett hundratal misskött sin ekonomi grovt. 

- Blir den nya kreditupplysningslagen verklighet görs denna enorma granskning nu för både första och sista gången, säger Matti Larsson, chefredaktör för Siren enligt ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån Siren har tagit hjälp av ett kreditupplysningsföretag för att granska de 70 000 personer som kandiderar i valet den 19 september.

 Kartläggningen visar att ett hundratal politiker misskött sin privatekonomi så grovt att de är föremål för skuldsanering. 

 Tre kandidater är försatta i konkurs. 

 De skuldsatta finns på listor till kommunerna, landstingen och riksdagen.

 Det är en unik kartläggning som ger relevant information till medborgarna när de ska fatta sina demokratiska beslut, men frågan är nu om den kommer att göras om.

Sätter stopp

 Matti Larsson, chefredaktör för Siren, menar att regeringens förslag till kreditupplysningslag sätter stopp för liknande granskningar om den klubbas igenom av riksdagen.

 – Blir den nya kreditupplysningslagen verklighet görs denna enorma granskning nu för både första och sista gången. Det vore synd, för det är bland annat genom att granska kandidaterna i allmänna val som medierna fullgör sin samhälleliga uppgift, säger Matti Larsson enligt ett pressmeddelande.

På riksdagens bord

 Regeringens förslag till en ny kreditupplysningslag har diskuterats flitigt den senaste veckan och nu ligger det på riksdagens bord.

 Lagen har fått kritik från företrädare för medierna eftersom den gör det svårare för journalister att granska makthavare.

 Justitieminister Beatrice Ask säger sig vilja värna om den personliga integriteten genom att förhindra kreditupplysningsföretagen att sprida uppgifter på nätet.

Samma för myndigheter

 Samma information kommer dock att finnas tillgänglig för den som vänder sig direkt till myndighetena.

 Enligt Matti Larsson kommer det dock att vara omöjligt att vända sig till myndigheterna för att få fram information om 70 000 personer.

 – Lagförslaget kommer i praktiken att förvägra de svenska väljarna den här sortens information om deras kandidater. Det är bekymmersamt att inte justitieministern tycker att det är ett stort problem, säger Matti Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.