"Det kommer inte att räcka", säger Emil Högberg som själv drabbats av narkolepsi. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt"Det kommer inte att räcka", säger Emil Högberg som själv drabbats av narkolepsi. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
"Det kommer inte att räcka", säger Emil Högberg som själv drabbats av narkolepsi. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline låg bakom vaccinet. Foto: Kristofer SandbergLäkemedelsbolaget GlaxoSmithKline låg bakom vaccinet. Foto: Kristofer Sandberg

Läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline låg bakom vaccinet.

 Foto: Kristofer Sandberg

Narkolepsidrabbade får maxtak på 10 milj

Publicerad

Tio miljoner kronor blir den högsta ersättningen till dem som drabbades av narkolepsi efter massvaccinationen mot svininfluensa.

– Det kommer inte att räcka för dem som var värst drabbade och var väldigt unga när de fick sprutan, säger Emil Högberg som själv drabbats av narkolepsi.

Riksdagen har klubbat en ny lag som garanterar de som fått narkolepsi till följd av vaccinering mot svininfluensa 2009 och 2010 ersättning. Enligt förslaget ska maximalt tio miljoner kronor betalas ut per person. Men lagens konstruktion, med ett tak för hur mycket den enskilde kan få i ersättning, innebär att det inte blir någon verklig ersättning för förlorad inkomst, menar Narkolepsiföreningen.

Värdet av ersättningen till de drabbade urholkas

Enligt en uträkning föreningen låtit revisionsbyrån PWC göra kommer värdet av ersättningen urholkas, då livräntan kommer fastställas först om 15–20 år. En person som drabbades som spädbarn och som är oförmögen att arbeta skulle enligt beräkningen förlora inkomster om 20 miljoner kronor, men bara få ersättning för 10 miljoner kronor.

– Vissa är väldigt unga och det kan ta 20 år innan de får någon ersättning. Då har de 10 miljonerna tappat i värde. Det kommer inte att räcka till och nå upp till nivån för en vanlig inkomst, säger ordförande Margareta Eriksson.

Fick narkolepsi när han var 19

Emil Högberg är 25 år och drabbades av narkolepsi när han var 19 år, oroar sig för dem som drabbades som barn.

– Jag kanske inte kommer att behöva 10 miljoner kronor för jag kan trots sjukdomen jobba deltid. Men jag tänker på dem som är yngre och som kanske aldrig kommer ut i arbetslivet. Då är 10 miljoner kronor inte mycket.

Livet förändrades efter Pandemrix-vaccinet

För honom förändrades livet radikalt efter att ha tagit vaccinet Pandemrix mot svininfluensa en decemberdag 2009. Symptomen på sjukdomen började visa sig några månader senare då han plötsligt kunde somna, både i privata sammanhang och på sitt arbete som vårdbiträde.

– Folk började undra om jag tog droger eller vad som var fel på mig, säger han.

Läkare som tog emot honom meddelade att hans besvär handlade om tonårströtthet. Diagnosen fick han först 2011. I dag tar Emil Högberg starka mediciner, vissa flera gånger per natt, och har trots stora utmaningar lyckats utbilda sig till sjuksköterska. Men oron inför framtiden är stor. Medicinerna täcks inte av högkostnadsskyddet men betalas i dag av landstinget.

– Men hur länge gör de det? De kostar cirka 200 000 kronor per år. Och om jag vill bli pappa kommer väldigt mycket ansvar att hamna på mamman. Går det ens?

Fler drabbade begär ersättning

Hur många som kommer att få ersättning är ännu inte klart eftersom det fortfarande kommer in nya anmälningar om narkolepsiskador efter Pandemrix, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi får in tre, fyra, fem ansökningar per månad, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen, till Ekot.

Totalt har det kommit in 475 ansökningar om ersättning för narkolepsi till följd av pandemivaccineringen efter svininfluensan 2009. 311 av dem har bifallits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag