Foto: Anna-Lena Mattsson
 Foto: Anna-Lena Mattsson

Ny lag: Dina surfvanor sparas i sex månader

Publicerad
Uppdaterad
Operatörerna tvingas att lagra uppgifter om vem du surfar med, ner det sker och var du befinner dig.
Uppgifterna måste sparas i sex månader.
Det är innehållet i en ny lag som justitieminister Beatrice Ask presenterade på torsdagen.
- Vi föreslår kortast möjliga tid, sex månader, med hänsyn till integritetsskyddet, sa Beatrice Ask på en presskonferens.
Justitieminister Beatrice Ask presenterade lagen under en presskonferens på Rosenbad.
Förslaget, som nu ska granskas av lagrådet, innebär att operatörer blir skyldiga att lagra uppgifter om vem som kommunicerar med vem, var, när, hur det sker, över telefon och på internet.

Sparas i sex månader

Även information om vilken utrustning som använts ska lagras.
Lagförslag, som är ett införande av EU:s så kallade datalagringsdirektiv, innebär att operatörer ska tvingas att spara dessa trafikdata i minst sex månader.
– Vi föreslår kortast möjliga tid, sex månader, med hänsyn till integritetsskyddet, sa Beatrice Ask på en presskonferens.
Uppgifterna får inte avslöja innehållet i kommunikationen.

Blir lag 1 juli

Regeringen föreslår att den nya lagen ska träda i kraft den första juli nästa år.
Uppgifterna får enbart användas för att bekämpa allvarliga brott, sa Ask.
Vad det gäller så kallad grooming och förtalsbrott ska brottsbekämpande myndigheter även få tillgång till så kallade abonnemangsuppgifter, till exempel ip-nummer.
– För att komma åt den typen av brottslighet måste man få tillgång till de här uppgifterna.
I lagförslaget står även att operatörerna ska skapa ett gott skydd för hur de sparas.
Kostnaderna för lagringen får operatörerna själva stå för. Myndigheterna ska däremot ersätta operatörerna för de kostnader det innebär att plocka fram uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag