Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny lag: Blir dyrare för tjejer att köra bil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På fredag blir det dyrare för kvinnor att teckna bilförsäkring.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Nu blir det dyrare för tjejer att köra bil.

En ny lag som börjar gälla på fredag gör att kvinnor och män får betala lika mycket för sina försäkringar.

– Det är bra att vi tar bort skillnaderna. Det har varit en form av tillåten diskriminering, säger integrationsminister Erik Ullenhag (F).

Den nya lagen om unisex-försäkringar rör till det rejält för försäkringsbolagen: från att de tidigare har kunnat prissätta kunderna olika beroende på deras kön måste premierna nu vara könsneutrala. 

För kvinnor innebär det att det visserligen blir billigare att teckna sjukförsäkringar - och att den privata pensionsdelen blir större när det är dags att sluta jobba.

"Kompenserar det"

Men för yngre kvinnor blir det samtidigt dyrare att försäkra både motorcyklar och bilar.

– Fram till nu har vi tyckt att det mest rättvisa är att yngre killar betalar mer eftersom de oftare är inblandade i olyckor, men nu får vi inte göra så och då får vi ta ut en högre premie från tjejerna för att kompensera det, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som sköter regeringens frågor som rör diskriminering, ställer sig bakom de nya reglerna:

– Jag tycker att det är positivt att vi gör den här förändringen. Det är rimligt att förbudet mot diskriminering som vi har i Sverige går före att det blir bekvämare för försäkringsbolagen.

Ska behandlas lika

Men är det inte orättvist att kvinnor plötsligt får dyrare bilpremier - trots att de inte är sämre förare?

– Jämställdhetspolitik handlar om att människor behandlas lika, och vi vet att om vi kan behandla folk som enskilda individer så kommer vi skapa en situation där kvinnor också diskrimineras mindre. 

– Ska jämställdheten gå framåt måste individen stå i första rummet, säger han.

Så här tycker genusdebattörerna:

Anna-Klara Bratt, chefredaktör för tidningen Feministiskt Perspektiv:

– Principiellt är feminister för könsneutrala lagskrivningar, det är något som borde genomsyra allting. Men när man gör några förändringar till det könsneutrala så tenderar det ofta att missgynna kvinnor, vilket är paradoxalt. Dessutom är det alltid de små kompensationerna, som tjejtaxa i taxibilar, som ryker. Det går inte åt andra hållet.

Gudrun Schyman (Fi), kommunpolitiker i Simrishamn och före detta partiledare för Vänsterpartiet:

– Detta slår åt båda hållen men jag tycker att det är en framgång, att vi slutar att se på varandra utifrån kön och i stället som människor och individer. Att det blir dyrare med fordonsförsäkringarna kan jag stå ut med, försäkringsbolagen får väl gå efter hur man uppför sig i trafiken i stället.

Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet:

– Personligen har jag väldigt svårt för när man betraktar människor utifrån grupper: så här är kvinnor och så här är män. Men rent politiskt så tycker jag att företag ska få lov att sköta sin business som de tycker är bäst. Det här är inte diskriminerande utan snarare en näringspolitisk fråga, ju större frihet man ger försäkringsbolaget - desto bättre är det för deras kunder.

Så här förändras försäkringspremierna

Den nya lagen om könsneutrala försäkringspremier gäller för alla typer av försäkringar. Reglerna träder i kraft på fredag och gäller nya försäkringar. Så här förändras premierna generellt sett:

Pensionsförsäkringar: Tidigare har försäkringsbolagen utgått från att kvinnor lever längre än män, vilket har gett kvinnorna mindre pengar i pensionsutbetalning. Nu höjs kvinnornas pensioner något på bekostnads av männens som sänks.

Dödsfallsförsäkringar: Män förväntas som sagt dö tidigare än kvinnor. Det gjorde att kvinnor tidigare betalade lägre premier än män för så kallade livförsäkringar, eller dödsfallsförsäkringar. Den skillnaden jämnas nu ut.

Sjukförsäkringar: Enligt försäkringsbolagen blir kvinnor oftare sjuka än män, och därför har kvinnor generellt sett betalat mer för sina premier än män. Premierna sänks nu samtidigt som de höjs för männen.

Fordonsförsäkringar: Unga män har länge setts som den mest olycksdrabbade kundgruppen i trafiken. Nu sänks deras premier samtidigt som det blir dyrare för unga kvinnor.

Hur mycket de höjs är oklart. Anders Karlsson, marknadschef vid Länsförsäkringar i Kalmar län, säger dock till Sveriges Radio att det för motorcyklar kan handla om en ökning på 15-20 procent. För bilar, cirka 5 procent.

Försäkringsbolaget If räknar även de med en höjning på cirka 5 procent för kvinnor under 30 år.

(Källor: Länsförsäkringar, If, Sveriges Radio)

Är det rätt att försäkringar ska kosta lika mycket för män och kvinnor?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.