Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny lag: 18-årsgräns för skönhetsingrepp

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Marco Gallarino/COLOURBOX / firasezz

I dag finns inga lagkrav på den som utför skönhetsingrepp eller injektionsbehandlingar med exempelvis fillers. För att utföra plastikkirurgi så behövs en läkarlicens, inget mer. 

– I dag har vi inte en lagstiftning som träffar den här målgruppen, säger socialminister Lena Hallengren. 

Hon fortsätter:

– I dag kan det vara personer som betalar dels ganska mycket ur egen ficka för att göra ett ingrepp som, även om det inte är medicinskt föranlett, kan ge konsekvenser som är väldigt allvarliga, man kan få men som man får leva med och som verkligen påverkar vardagen. 

Det vill regeringen sätta stopp för genom ett nytt lagförslag som ska stoppa oseriösa skönhetsingrepp – och som innebär en 18-årsgräns.

– Detta innebär ju helt enkelt att inspektionen för vård och omsorg kan granska att det kommer finnas ett sånt register över vilka som faktiskt uppfyller de här kraven, säger socialministern. 

Lagen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2021. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.