Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny kritik mot Google – för skräck i barnapp

Animerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
I november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Youtubes barnapp innehöll skrämmande scener med blod och vapen - och i Storbritannien riktas förnyad kritik mot moderbolaget Google som inte lyckats rensa bland klippen.

– Vi är väldigt väldigt ledsna om vi skadat någon eller orsakat obehag, sa nyligen Google-chefen Katie O'Donovan till BBC.

Hård kritik har nyligen riktats mot videotjänsten Youtubes moderbolag Google för att man inte rensat bort opassande och olagligt innehåll bland sina klipp.

I november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. 

 

LÄS MER: Antisemitisk hatlista sprids via Google

 

Animerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär.

Klippen hade sedan taggats med populära sökord som länkar dem till barnanpassat innehåll, så att barn som tittade på Youtube fick upp dem i sitt flöde automatiskt.

Nyligen uppmärksammades fenomenet även i Storbritannien, av mediebolaget BBC:s program Newsround.

Våldsam Musse Pigg

Där hade man hittat klipp med barnfigurer i flygolyckor, instruktioner om hur man slipar knivar, scener med en blodig clown, Musse Pigg med skjutvapen och scener där barn skadas allvarligt, allt i flöden riktade till barn.

BBC samlade nyligen några barn tillsammans med Google-chefen Katie O'Donovan. Barnen fick berätta om sin rädsla för inslaget på videosajten och i barnappen, och hon bad om ursäkt.

 

LÄS MER: Kravet från medierna: Google måste ta ansvar 

 

I en kommentar till programmet från Youtube menade man att man infört system för att  låta användarna uppmärksamma företaget på opassande innehåll, och skapat rutiner för att snabbt rensa bort det.

"Vi har också börjat använda utrustning för att på egen hand identifiera skadligt innehåll som sedan kan kontrolleras", skrev företaget. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!