Animerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅNAnimerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Animerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
I november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅNI november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
I november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Ny kritik mot Google – för skräck i barnapp

Publicerad

Youtubes barnapp innehöll skrämmande scener med blod och vapen - och i Storbritannien riktas förnyad kritik mot moderbolaget Google som inte lyckats rensa bland klippen.

– Vi är väldigt väldigt ledsna om vi skadat någon eller orsakat obehag, sa nyligen Google-chefen Katie O'Donovan till BBC.

Hård kritik har nyligen riktats mot videotjänsten Youtubes moderbolag Google för att man inte rensat bort opassande och olagligt innehåll bland sina klipp.

I november rapporterades att klipp där kända animerade barnfigurer gör osmakliga och för barn opassande saker funnits enkelt tillgängliga för barn. 

 

LÄS MER: Antisemitisk hatlista sprids via Google

 

Animerade videor av bland annat Spindelmannen som sexuellt antastar en full och medvetslös Elsa från filmen "Frost" hade laddats upp på kanaler med innehåll av mer harmlös karaktär.

Klippen hade sedan taggats med populära sökord som länkar dem till barnanpassat innehåll, så att barn som tittade på Youtube fick upp dem i sitt flöde automatiskt.

Nyligen uppmärksammades fenomenet även i Storbritannien, av mediebolaget BBC:s program Newsround.

Våldsam Musse Pigg

Där hade man hittat klipp med barnfigurer i flygolyckor, instruktioner om hur man slipar knivar, scener med en blodig clown, Musse Pigg med skjutvapen och scener där barn skadas allvarligt, allt i flöden riktade till barn.

BBC samlade nyligen några barn tillsammans med Google-chefen Katie O'Donovan. Barnen fick berätta om sin rädsla för inslaget på videosajten och i barnappen, och hon bad om ursäkt.

 

LÄS MER: Kravet från medierna: Google måste ta ansvar 

 

I en kommentar till programmet från Youtube menade man att man infört system för att  låta användarna uppmärksamma företaget på opassande innehåll, och skapat rutiner för att snabbt rensa bort det.

"Vi har också börjat använda utrustning för att på egen hand identifiera skadligt innehåll som sedan kan kontrolleras", skrev företaget. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag