Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny kränkning av svenskt luftrum

Sverige utsattes för en ny kränkning av svenskt luftrum i lördags, kan Expressen.se nu avslöja.

Flera JAS-plan avvisade planet, uppger källor för Expressen.se.

– Jag kan bekräfta att ett franskt flygplan var inne på svenskt luftrum i lördags, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Nato uppger att de inte var inblandade.

Ett franskt militärt plan kränkte i lördags svenskt luftrum.

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth bekräftar att ett franskt flygplan var inne på svenskt luftrum i lördags. Men han vill inte svara på fler frågor om varför planet var inne på svenskt luftrum, hur länge, eller var.

Presschefen Philip Simon säger en stund senare att det pågår ett analysarbete angående händelsen.

– Det är alltid allvarligt när våra gränser kränks. Nu pågår ett analysarbete och vi får se vad vi kan berätta om det senare.

Troligtvis inte Nato

Även utrikesdepartementet bekräftar incidenten.

– UD känner till att svenskt luftrum har kränkts av franskt flyg. Vi kommer på sedvanligt sätt använda oss av de diplomatiska kontakterna för att hantera det här, säger Karin Nylund på presstjänsten.

På måndagskvällen vill utrikesdepartementet inte kommentera uppgifterna om flygkränkningen ytterligare. De vill inte säga hur detta kom till deras kännedom eller om de har haft kontakt med franska myndigheter under måndagen.

På den franska försvarsmaktens högkvarter säger man att det inte finns någon information att ge om händelsen.

– Vi håller på att kontroller informationen med Nato, säger en presstalesperson.

Expressen.se har dock varit i kontakt med flygvapnet för Nato i Bryssel. Överstelöjtnant Jay Janzen säger att det troligtvis inte var ett Natoplan som var inne på svenskt luftrum.

– Vi har en rotation bland länderna som tjänstgör i Natos "Baltic Air Policing" och Frankrike är inte där för tillfället. Vi har heller ingen övning med franska Natoplan i området, säger han.

Han bekräftar däremot att tyska Natoplan var uppe på lördagen under ett annat ärende.

– Jag tror inte att vi pratar om samma incident, eller rättare sagt, jag är säker på det. För på lördagen den 15 november, omkring 9.30 på morgonen, följde vi och identifierade flygplan i närheten av Estlands luftrum, säger han.

Gick upp mot ryska plan

Nato skickade upp jaktplanen från incidentberedskapen i Estland för att identifiera planen och för att bevaka "Natoallierades luftrum".

– Vi upptäckte ett ryskt IL76-transportplan och två SU27-attackplan. Vi eskorterade dem bort från Natos luftrum och de ryska planen höll sig på internationellt luftrum under hela tiden. Det var inga kränkningar av Natos- eller någon partners luftrum under tiden vi följde planen, säger han.

Natoplanen mötte upp de ryska planen halvvägs mellan Gotland och Lettlands kust, långt från svenskt luftrum. Jay Janzen betonar att Natoplanen inte kränkte svenskt luftrum och han har heller inga uppgifter som tyder på att de ryska planen ska ha gjort det.

De ryska planen hade inte angivit flygplan, de hade inte transpondern påslagen och de svarade inte på anrop från civila flygledartorn.

– Det finns alltid en risk för civilt flyg när de gör på det här sättet, säger han.

"Ute och far"

På Frankrikes ambassad i Stockholm undersöker man just nu uppgifterna om den franska luftkränkningen.

– Jag har ingen information just nu. Vi håller på att kontakta Paris för att förstå vad som händer, säger Lionel Fabre, presschef på Frankrikes ambassad.

Expressen.se söker även försvarsminister Peter Hultqvist.

– Peter är ute och far just nu, och jag får inte tag i honom, säger pressekreteraren Marinette Nyh Radebo.

Den nya kränkningen inträffade knappt två månader efter en incident då ryska militärplan kränkte det svenska luftrummet.

I en intervju för den tyska tv-kanalen ARD säger Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland sett sig nödsakat att återupptag flygningarna nära europeiskt och amerikanskt luftrum. Och han ger USA skulden.

– Du har nämnt olika övningar, flygningar, fartygsrörelser och så vidare. Äger allt detta rum? Ja, absolut, svarar Putin på intervjuarens fråga, uppger Hufvudstadsbladet i Finland.

Har hänt tidigare

Expressen.se avslöjade den 18 september att två ryska attack- och bombflygplan kränkt svenskt luftrum söder om Öland.

Den gången flög ryssarna plan av typen SU-24. De var ett par kilometer på fel sida gränsen och vände snabbt österut när ett svenskt Jas Gripen-plan närmade sig.

Den gången svarade försvarsmakten skriftligt:

"Försvarsmakten kommenterar inte en händelse innan det gjorts en analys. En sådan sker alltid skyndsamt och omfattar även tekniska system. Först när analysen är klar med ett säkert konstaterat händelseförlopp, och de exakta omständigheterna klarlagda, fattar Försvarsmakten beslut om vidare hantering inom och utom myndigheten."

Dagen därpå bekräftades dock uppgifterna.


RÄTTELSE: Expressen uppgav initialt att ett flygplan från Ryssland kränkt det svenska luftrummet. Försvarsmakten bekräftar att en kränkning har ägt rum. Men planet tillhör enligt Försvarsmakten Frankrike.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.