Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kidnapparnas nya kontakt: ”Har kommit nytt budskap”

Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tommy Bröske vid norska polisen.

Polisen i Norge uppger nu att det skett en ny kontakt mellan de misstänkta kidnapparna och Anne-Elisabeth Hagens familj.

Den 68-åriga miljardärshustrun försvann från sitt hem för 104 dagar sedan.

– Familjen tycker det är bra att de hört av sig, men man väntar ännu på ett livstecken från Anne-Elisabeth, säger advokaten Svein Holden i ett uttalande på måndagskvällen.

Polisen kallade till en presskonferens på måndagseftermiddagen med anledning av kontakten.  Enligt Tommy Bröske har man ännu inte fått något nytt livstecken från Anne-Elisabeth Hagen som försvann i höstas.

– Det är oroväckande att varken polisen eller familjen fått något bevis på att Anne-Elisabeth är vid liv, säger Bröske.

Den senaste kontakten med de misstänkta kidnapparna skedde efter den presskonferens familjens advokat kallade till den 24 januari. Polisen bedömer att det är samma avsändare som man haft kontakt med tidigare.

Använde en ny kanal för kontakt

Efter vädjan från advokaten togs kontakten denna gång på en plattform som är mer lämpad att kommunicera på än den som använts tidigare av de misstänkta förövarna.

 

Polisen Tommy Bröske vid presskonferensen om försvunna Anne-Elisabeth Hagen, 68. Foto: Dagbladet

– Det har kommit ett nytt budskap, men jag kan inte gå in på vad det är eller exakt när det skickades, säger Tommy Bröske vid presskonferensen i Lilleströms polishus.

Detta budskap ska ha lämnats både till polisen och familjen Hagens advokat.

Norsk polis betonar att man ännu inte fått några livstecken från Anne-Elisabeth.

– Det skulle kunna vara ett direktsamtal från Anne-Elisabeth, ett mejl med bild, vanligt brev per post eller kontakt med advokaten. Det viktiga är att det kan datumbestämmas och bevisar att hon är vid liv, förklarar Bröske.

Polisen avråder Anne-Elisabeths familj att ta upp några förhandlingar innan man  fått ett konkret livstecken.

 

Advokat Svein Holden gjorde på måndagskvällen ett uttalande åt Anne-Elisabeth Hagens familj. Foto: Dagbladet

Familjen Hagens advokat Svein Holden gjorde på måndagskvällen också ett uttalande angående den senaste kontakten.

– Familjen tycker det är bra att de som hävdar att de har Anne-Elisabeth nu kontaktat oss på en bättre kanal, säger advokaten och tillägger:

– Det negativa är att det är en envägskommunikation utan möjlighet för familjen att svara tillbaka. Det har gått lång tid sedan Anne-Elisabeth försvann och familjen vet inte om hon är vid liv.

Svein Holden poängterar i sitt uttalande att familjen följt polisens råd att inte förhandla med de misstänkta kidnapparna innan de kan visa upp riktiga bevis på att de har Anne-Elisabeth och att hon lever.

– Familjens enda prio är att få hem Anne-Elisabeth så snart som möjligt, konstaterar advokaten.

 

 

Polisen tror att Anne-Elisabeth rövats bort från sitt i Fjellhammar utanför Oslo. Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB-SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Anne-Elisabeth Hagen, 68, försvann från sitt hem utanför Oslo den 31 oktober förra året. Polisen misstänker att hon, hustrun till en av Norges rikaste män Tom Hagen, blivit kidnappad. Man har fått några kortfattade meddelanden från de misstänkta förövarna via en krypterad kanal.

Efter den andra kontakten, i mitten av januari i år, kallade familjens advokat Svein Holden till presskonferens. Han uppgav där att familjen så det som positivt att de misstänkta kidnapparna hört av sig och man tolkade det som ett tecken på att hon lever.

Hittills har inget konkret livstecken visats upp efter Anne-Elisabeths försvinnande den 31 oktober förra året. Foto: POLICE HANDOUT / AP TT NYHETSBYRÅN

Varken advokaten eller polisen har hittills kommenterat om, hur eller när de misstänkta kidnapparna begärt pengar för att lämna tillbaka Anne-Elisabeth.

Ska ha begärt 9 miljoner euro

Enligt tidningen VG:s uppgifter har de misstänkta kidnapparna begärt motsvarande nio miljoner euro i lösensumma. Pengarna skulle betalas ut i en så kallad kryptovaluta.

Polisen lade länge locket på i fallet Anne-Elisabeth. Hennes försvinnande blev inte känt för allmänheten förrän efter tio veckor.

 

Texten uppdateras

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!