"Vi har ett svårt läge, det är inget att sticka under stol med", säger Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT"Vi har ett svårt läge, det är inget att sticka under stol med", säger Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi har ett svårt läge, det är inget att sticka under stol med", säger Stefan Löfven.

 Foto: Henrik Montgomery/TT
"Det är bara valet som är det viktiga. Men det är klart att vi måste bli bättre på att berätta om allt bra som händer i Sverige", säger Carin Jämtin. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Gejo Foto, Sweden"Det är bara valet som är det viktiga. Men det är klart att vi måste bli bättre på att berätta om allt bra som händer i Sverige", säger Carin Jämtin. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Gejo Foto, Sweden

"Det är bara valet som är det viktiga. Men det är klart att vi måste bli bättre på att berätta om allt bra som händer i Sverige", säger Carin Jämtin. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

 Foto: Gejo Foto, Sweden

Ny katastrofmätning väntar för Löfven

Publicerad

De usla opinionssiffrorna oroar statsminister Stefan Löfven.

– Det är ingen tvekan om att vi nu behöver diskutera det här läget, säger han till Expressen – bara timmar innan kvällens ödesmöte med partiets distriktsordförande.

Under kvällen offentliggör TV4 en ny katastrofmätning för Socialdemokraterna, erfar Expressen. Denna ska visa att regeringens förtroendesiffror är historiskt låga.

Expressen kunde tidigare berätta att Stefan Löfven kallat partiets distriktsordförande till en telefonkonferens. Den äger rum under kvällen och behandlar bland annat Socialdemokraternas krissiffror i den senaste tidens opinionsmätningar.

Expressen mötte statsministern i samband med en pressträff i riksdagen vid 15-tiden på torsdagen.

Du har kallat distriktsordförandena till en telefonkonferens i kväll. Vad är det för budskap du vill skicka?

– Jag tycker det är en klok strategi att lyssna på sin omgivning. Vi har ett svårt läge, det är inget att sticka under stol med, men jag tillhör de som vill gärna vill ta in uppfattningar och höra hur man ser på läget. Jag tycker det är smart. Men det är ingen unik händelse att en partiordförande möter partidistriktsordförandena, det gör jag regelbundet och ibland också på telefon. Det är ingen tvekan om att vi nu behöver diskutera det här läget.

Missnöje mot Jämtin

Enligt uppgifter till Expressen riktas en del av missnöjet mot partisekreteraren Carin Jämtin, och det finns de som menar att hon snarast borde bytas ut.

Men några sådana planer har inte Stefan Löfven.

– Partisekreteraren sitter kvar, svarar han på Expressens fråga.

TV4:s Nyheterna publicerar under kvällen – när telefonkonferensen pågår – en ny förtroendemätning, erfar Expressen.

Denna visar, enligt uppgift, att regeringens förtroendesiffror är historiskt låga just nu.

Löfven: Känner förtröstan

Stefan Löfven kommenterar för TV4:

– Man vill alltid ha höga siffror, men jag känner förtröstan inför att vi har vänt utvecklingen från skattesänkningar och nedskärningar, till investeringar.

När Expressen frågar vilka reaktioner statsministern mött från sina partikamrater, blir svaret:

– Det är både naturligtvis de som är oroade för siffrorna, och det är jag också, det är för dåliga siffror. Men det är också de som menar att vi nu har bytt riktning, och det har vi med oss. Fokuset är rätt. Sverige måste i arbete. Vi måste knäcka arbetslösheten och vi ska se till att stärka svensk välfärd. Det fokuset är kvar. Det tycker människor är rätt. Sen behöver vi förtydliga vår berättelse om riktningen, naturligtvis, men politiken och fokuset är rätt.

Vad säger du till de som tycker du är för otydlig och saknar en konkret plan?

– Nej, jag saknar ingen konkret plan. Jag har en väldigt tydlig riktning.

Expressen mötte också Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i riksdagen på torsdagen. Hon kommenterade bland annat kritiken om att kommunikationen i partiet fungerat för dåligt den senaste tiden:

– Vi har haft fler telefonkonferenser och möten än någonsin under förra hösten. Det är klart att vi alltid ska titta på hur vi jobbar med internkommunikation. Det står mycket i tidningen, verkligheten kanske ibland är lite annorlunda. Men vi förbättrar alltid allting.

Det finns de som säger att du borde bytas ut, att du inte har skött dig tillräckligt bra. Vad säger du om det?

– Det finns säkert människor som sagt det till er. Men jag är inte riktigt säker på att det där stämmer. Jag har i alla fall inte hört det. Jag jobbar på, jag är här.

"Bara valet som är det viktiga"

På frågan om hur hon ser på opinionsläget blir svaret:

– Det är bara valet som är det viktiga. Men det är klart att vi måste bli bättre på att berätta om allt bra som händer i Sverige. Vi har fördelat ut medel i budgeten för att integrera flyktingar, för att få mindre klasser i skolan, men också sänkt pensionärsskatten som både borgerligheten och SD var emot. Men vi måste bli bättre på att berätta om detta, sätta det i en ram och fortsätta vara tydliga med vilka förändringar vi ska göra i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag