Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordbävning på Haiti – flera döda

Kartbild som visar var jordbävningen ägt rum, enligt data från USGS.
Foto: USGS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En ny jordbävning har drabbat Haiti. Enligt de första rapporterna hade skalvet en magnitud på 5,9. Minst 11 personer har dött och över 100 skadats när byggnader rasat av skalvet, enligt Reuters.

Jordbävningen skedde natten mot söndag svensk tid och hade ett djup på cirka 10 km, rapporterar bland andra CNN

I landets norra delar uppges fasaden på en kyrka ha rasat liksom delar av huset bredvid, skriver journalisten Franz Duval på Twitter. Enligt polischefen i landets nordvästra delar har minst 100 personer skadats när byggnader i drabbade området rasat, rapporterar Reuters.

”Jag uppmanar befolkningen att förbli lugn efter jordbävningen vars epicentrum var beläget vid de nordvästra kusterna. Riskhanteringssystemet och den regionala räddningstjänsten är i beredskap för att bistå invånarna i de drabbade områdena”, skriver Jovenel Moïse, Haitis president, på Twitter.

Jordbävningen inträffade klockan sju lokal tid och på ungefär 12 kilometers djup, enligt den data som svenske seismologen Björn Lund tagit del av.

– Det är inte en väldigt stor jordbävning men den är en relativt grund. Om det händer i närheten av befolkningscentra där man inte har så bra byggnader så kan det ge rejäla skador. Det har vi hört att byggnader gått sönder och folk har omkommit, säger Björn Lund.  

– Skadorna beror mycket på djupet och hur folk bor i närheten. Den preliminära lokaliseringen är strax utanför kusten utanför huvudstaden Port-au-Prince.

”Skulle tro att byggnaderna inte klarat sig bra”

Är man bättre rustad för den här typen av skalv sedan den stora jordbävningen 2010?

– Tyvärr har man inte kommit så långt. Återuppbyggnaden går långsamt på Haiti. Det stora skalvet 2010 inträffade i de södra delarna. Det här skalvet har skett i de nordvästra delarna och där har man inte förbättrat byggnadsstandarden. 

– Jag skulle tro att man tyvärr inte har byggnader som klarat sig särskilt bra. 

Miljoner blev hemlösa på minuter 

2010 drabbades landet av en jordbävning som beräknades ha skördat över 200 000 liv och skadade över 300 000. Miljoner blev hemlösa på bara några minuter. Det skalvet uppmättes till 7,0 på richterskalan. Det första året efter katastrofen bidrog Sverige med 249 miljoner kronor i krisarbetet. Totalt har Sverige bidragit med över 480 miljoner kronor till landet sedan katastrofen, enligt Sida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.