Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny jordbävning i Filippinerna – flera döda

Jordbävningar kan inträffa mycket plötsligt.

En jordbävning har inträffat i Filippinerna.

Det är tredje gången på bara ett par veckor – och minst fem personer har dött, skriver Reuters.

Det var strax efter klockan 02, svensk tid, natten mellan onsdag och torsdag som södra Filippinerna skakades av en kraftig jordbävning. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS uppgick den till 6,5.

Epicentret var cirka tio kilometer djupt, precis utanför Kisante som ligger sydväst om staden Davao city på ön Mindanao.

Jordbävningen föregicks av flera mindre skalv och följdes även av ett efterskalv. Enligt Reuters har minst fem personer dött – och flera byggnader och bostäder har kollapsat. Bland annat ett sexvåningshotell i Kidapawan city.

Tre jordbävningar i Filippinerna

Detta är tredje gången inom loppet av 15 dagar som Filippinerna drabbas av en kraftigare jordbävning. Den 16 oktober inträffade ett skalv som uppmätte 6,3 och för två dagar sen ytterligare ett som uppmätte 6,6. Därför hade flera byggnader redan försvagats.

Totalt har 20 personer dödats i de tre jordbävningarna, rapporterar Reuters.

Denna gång var det boende i provinsen North Cotabato som drabbades, bland annat en lokal bychef som dog när en vägg kollapsade.

Filippinernas president Rodrigo Duterte befann sig i närheten, i Davao city, när jordbävningen ägde rum. Han är säker, uppger en talesperson för Reuters.

I övrigt avråder myndigheter folk från att stanna inomhus, eftersom det kan komma starka efterskalv.

– Byggnader kan slås ut helt, säger Erlinton Olavere, forskare på Filippinernas seismologiska institut, till Reuters.

Ligger i Stilla havets eldring

Jordbävningar är vanliga i Filippinerna, som ligger i den så kallade ”Eldringen”. Det är en ring i Stilla havet där man hittar 75 procent av jordens vulkaner och där 90 procent av alla jordbävningar inträffar.

Även Japan ligger i ringen, liksom Nya Zeeland och hela den nord- och sydamerikanska kusten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.