Ny jäv-misstanke på försäkringskassan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HR-CHEF. Nu riktas misstankar om jäv även mot Lars-Åke Brattlund. Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN
Foto: Torbjörn Larsson
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Skulle det vara något allvarligt så skulle jag anmäla. Märker man att något är fel ska man ju göra något. Och jag litar på att få vara anonym för vi har skyddsombud på jobbet. EMMA KARLSSON, arministratör på Karolinska institutet, Älvsjö.
Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Jag skulle absolut kunna anmäla, jag skulle inte ha några problem med det. Jag tror att jag skulle få vara anonym men man är ju i en utsatt position för det är inte lätt att få jobb i dag. Men jag skulle gå vidare även om jag inte fick vara anonym. EVELINA PROM, 28, Student, Telefonplan.
Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM?" Ja, det skulle jag våga. Alla ska behandlas på samma sätt. Jag vet inte om jag skulle få vara anonym, men jag skulle ändå anmäla. Jag skulle utan tvekan stå för det jag sagt. Och det skulle inte vara värt att vara kvar på jobbet om man riskerar att få sparken för något man berättar som inte står rätt till. THEREZE ÖGREN, 29, cafébiträde, Hägersten.
Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? Absolut, jag skulle inte tveka. DEt är jätteviktigt att folk vågar anmäla. Man ska säga ifrån om man själv eller någon annan blir illa behandlad. Sedan är frågan om man vill vara anonym, men jag skulle nog kunna lite på att få vara det. DEt ska till väldigt mycket för att man ska förlora sitt jobb.ERIK WESTERBERG, 29, jobbar på vårdförbundet, Hägerstensåsen.
Foto: Alexander Donka

Härvan kring Försäkringskassan växer.

Säkerhetsdirektören har fått arbetsförbud sedan Expressen avslöjat att han efterforskat tidningens källor.

Samtidigt kan en ny jävsskandal vara under uppsegling.

Expressen avslöjade att säkerhetsdirektören Torgny Collin under ett möte frågat tjänstemän om vem som lämnat uppgifter till tidningen - en flagrant överträdelse av grundlagen, som garanterar meddelarfrihet.

- Den ogenerade källjakten dokumenterades med en bandinspelning och jag har nu anmält både myndigheten och Torgny Collin till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern, berättar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

- Försäkringskassans generaldirektör var på onsdagen snabbt ute i sociala medier och påminde om att meddelarfriheten inte får kränkas, vilket jag tycker var bra. Men hans säkerhetschef talade om "oss" när han talade om vilka som ville veta vem som läckt. Vilka "oss" syftade Collin på? Har fler chefer brutit mot grundlagen? Jag hoppas att JO och JK agerar snabbt, säger Thomas Mattsson.

Försäkringskassans ledning försäkrar att man tar avstånd från säkerhetsdirektörens metoder.

Generaldirektör Dan Eliasson välkomnar att saken blir utredd.

- Jag tror inte att en intern utredning hade fått den legitimitet som en JK-utredning får, säger Dan Eliasson till Expressens Erik Carlsson.

- Det är självklart att vi tar lärdom av detta. Det här är saker som absolut inte ska hända, säger rättschef Eva Nordqvist till Expressens Fredrik Lennander.

Nu gör myndigheten allt man kan för att reparera skadan efter Expressens granskning av toppcheferna. Krismöten hålls på olika nivåer och konsulter har anlitats för att förbättra kommunikationen.

Intern oro efter beslut

Expressen kan i dag berätta att det finns intern oro för att även en annan fråga har hanterats felaktigt. Det rör generaldirektör Dan Eliassons beslut att inte anmäla jävsmisstankarna mot den före detta kommunikationschefen Jonas Lindgren till Statens ansvarsnämnd.

- Så har skett med Torgny Collin och fallet Lindgren borde ha hanterats på samma sätt, säger en källa till tidningen.

Det var i förra veckan som Expressen avslöjade att Jonas Lindgren hade gett sin flickvän ett chefsjobb och godkänt att hon fått för mycket i lön. Dan Eliasson kände till detta genom en internutredning, men enligt flera uppgifter hade han valt att inte agera. Lindgren själv hade fått besked om att inga åtgärder skulle vidtas.

När uppgifterna väl låg på bordet borde generaldirektören, enligt kritikerna, alltså ha kopplat in Statens ansvarsnämnd. I stället ringde han upp myndighetens HR-chef Lars-Åke Brattlund, som befann sig på semester i Asien. Han fick i uppdrag att gå igenom internutredningen igen och göra en ny bedömning.

Föreslog avskrivning

I går skrev Brattlund, nyss hemkommen från Asien, en rekommendation till Eliasson. Brattlund och tre andra personer föreslog att ärendet skulle skrivas av. Visserligen ansåg gruppen att Lindgrens agerande räckte för uppsägning. Men eftersom Jonas Lindgren redan hunnit säga upp sig själv slapp myndigheten fatta ett sådant beslut. Gruppen såg heller inget skäl att göra någon polisanmälan.

- Det här var kanske ett smidigt sätt att bli av med det hela, men agerandet följde knappast rutinerna, menar en källa.

Beslutet att överlåta bedömningen till HR-chefen Lars-Åke Brattlund ifrågasätts även på andra grunder. Brattlund hade nämligen känt till Jonas Lindgrens jävssituation från början och själv gjort misslyckade försök att hitta en lösning. För att Lindgren skulle slippa skriva på flickvännens avtal klev Brattlund "på pappret" in som chef över kvinnan.

- Det låter inte bra att HR-chefen, som själv varit engagerad i ärendet, ska avgöra om det hela har gått rätt till, säger Uppsaladocenten Lars Bejstam, expert på förvaltningsrätt, och menar att det finns risk för jäv.

Att Jonas Lindgren inte heller fick chans att lägga fram sina uppgifter anser Lars Bejstam är ett dåligt tecken.

Välkomnar granskning

Dan Eliasson har inte varit tillgänglig för kommentarer om de nya jävuppgifterna Expressen publicerar i dag. Lars-Åke Brattlund hälsar däremot att han "välkomnar en granskning".

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, är ytterst ansvarig för Försäkringskassan.

- Jag vet inget mer om situationen på insidan men jag förutsätter att generaldirektören sköter sitt arbete på rätt sätt och vidtar nödvändiga åtgärder om inget funkar som det ska, säger Kristersson till Expressens reporter Linda Flood.

Har du pratat med honom?

- Ja, vi hade ett sedan länge inbokat möte för en vecka sedan och då underättade han mig om de saker som redan då hade stått i tidningen. Jag visste om att det pågick saker och ting och att det var viktiga frågor att reda ut.


Lasse Wierup

Skulle du våga anmäla oegentligheter på ditt företag? Litar du på att du skulle få vara anonym?

ERIK WESTBERG, 29, jobbar på vårdförbundet, Hägerstensåsen

Absolut, jag skulle inte tveka. Det är jätteviktigt att folk vågar anmäla. Man ska säga ifrån om man själv eller någon annan blir illa behandlad. Sedan är frågan om man vill vara anonym, men jag skulle nog kunna lite på att få vara det. Det ska till väldigt mycket för att man ska förlora sitt jobb.


THEREZE ÖGREN, 29, cafébiträde, Hägersten:

Ja, det skulle jag våga. Alla ska behandlas på samma sätt. Jag vet inte om jag skulle få vara anonym, men jag skulle ändå anmäla. Jag skulle utan tvekan stå för det jag sagt. Och det skulle inte vara värt att vara kvar på jobbet om man riskerar att få sparken för något man berättar som inte står rätt till.


EVELINA PRIM, 28, student, Telefonplan:

Jag skulle absolut kunna anmäla, jag skulle inte ha några problem med det. Jag tror att jag skulle få vara anonym men man är ju i en utsatt position för det är inte lätt att få jobb i dag. Men jag skulle gå vidare även om jag inte fick vara anonym.


EMMA KARLSSON, administratör på Karolinska institutet, Älvsjö:

Skulle det vara något allvarligt skulle jag anmäla. Märker man att något är fel ska man ju göra något. Och jag litar på att få vara anonym för vi har skyddsombud på jobbet.

Härvan kring F-kassan - dag för dag

26/3: Försäkringsdirektör Dani Razmgah befordrades - trots att han anställt sin sons sambo och försökt ordna jobb till hustrun. Razmgah hävdade själv att han bara velat avlasta sin överansträngda personal.


27/3: Kommunikationsdirektör Jonas Lindgren utsåg sin flickvän till chef och höjde hennes lön. Efter en USA-resa godkände Lindgren att hon fick betalt fast att hon varit ledig. Generaldirektör Dan Eliasson: "Jag borde kanske ha ställt någon kontrollfråga".


28/3: Uppgifter visar att Dan Eliasson inte agerat - trots att han känt till jävsförhållandet mellan Lindgren och dennes flickvän. Eliasson själv menar att han fortfarande väntar på att en internutredning ska presenteras.


29/3: Sex internutredare kritiserar generaldirektör Dan Eliassons version av Jonas Lindgren. "Vi fick order om att allt skulle avslutas", säger en talesperson för gruppen. Eliasson vill inte kommentera.


30/3: Ilskan sprider sig bland Försäkringskassans anställda. "Det är skillnad på folk och fä", säger en 60-årig kvinna som sparkats efter att hon gjort registerslagningar på anhöriga.


1/4: Jonas Lindgren säger upp sig. "Orimligt och ovärdigt", säger han och anklagar före detta kolleger för att ha agerat domare. En ny IT-tjänst som beställts av Lindgren har inte upphandlats korrekt.


2/4: "Vem kan ha läckt?", frågade säkerhetsstabens chef Torgny Collin personalen, vilket Expressen kunde avslöja genom en hemlig inspelning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.