HR-CHEF. Nu riktas misstankar om jäv även mot Lars-Åke Brattlund. Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN Foto: Torbjörn LarssonHR-CHEF. Nu riktas misstankar om jäv även mot Lars-Åke Brattlund. Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN Foto: Torbjörn Larsson
HR-CHEF. Nu riktas misstankar om jäv även mot Lars-Åke Brattlund. Foto: FÖRSÄKRINGSKASSAN Foto: Torbjörn Larsson
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Skulle det vara något allvarligt så skulle jag anmäla. Märker man att något är fel ska man ju göra något. Och jag litar på att få vara anonym för vi har skyddsombud på jobbet. EMMA KARLSSON, arministratör på Karolinska institutet, Älvsjö. Foto: Alexander DonkaSKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Skulle det vara något allvarligt så skulle jag anmäla. Märker man att något är fel ska man ju göra något. Och jag litar på att få vara anonym för vi har skyddsombud på jobbet. EMMA KARLSSON, arministratör på Karolinska institutet, Älvsjö. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Skulle det vara något allvarligt så skulle jag anmäla. Märker man att något är fel ska man ju göra något. Och jag litar på att få vara anonym för vi har skyddsombud på jobbet. EMMA KARLSSON, arministratör på Karolinska institutet, Älvsjö. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Jag skulle absolut kunna anmäla, jag skulle inte ha några problem med det. Jag tror att jag skulle få vara anonym men man är ju i en utsatt position för det är inte lätt att få jobb i dag. Men jag skulle gå vidare även om jag inte fick vara anonym. EVELINA PROM, 28, Student, Telefonplan. Foto: Alexander DonkaSKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Jag skulle absolut kunna anmäla, jag skulle inte ha några problem med det. Jag tror att jag skulle få vara anonym men man är ju i en utsatt position för det är inte lätt att få jobb i dag. Men jag skulle gå vidare även om jag inte fick vara anonym. EVELINA PROM, 28, Student, Telefonplan. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? "Jag skulle absolut kunna anmäla, jag skulle inte ha några problem med det. Jag tror att jag skulle få vara anonym men man är ju i en utsatt position för det är inte lätt att få jobb i dag. Men jag skulle gå vidare även om jag inte fick vara anonym. EVELINA PROM, 28, Student, Telefonplan. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM?" Ja, det skulle jag våga. Alla ska behandlas på samma sätt. Jag vet inte om jag skulle få vara anonym, men jag skulle ändå anmäla. Jag skulle utan tvekan stå för det jag sagt. Och det skulle inte vara värt att vara kvar på jobbet om man riskerar att få sparken för något man berättar som inte står rätt till. THEREZE ÖGREN, 29, cafébiträde, Hägersten. Foto: Alexander DonkaSKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM?" Ja, det skulle jag våga. Alla ska behandlas på samma sätt. Jag vet inte om jag skulle få vara anonym, men jag skulle ändå anmäla. Jag skulle utan tvekan stå för det jag sagt. Och det skulle inte vara värt att vara kvar på jobbet om man riskerar att få sparken för något man berättar som inte står rätt till. THEREZE ÖGREN, 29, cafébiträde, Hägersten. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM?" Ja, det skulle jag våga. Alla ska behandlas på samma sätt. Jag vet inte om jag skulle få vara anonym, men jag skulle ändå anmäla. Jag skulle utan tvekan stå för det jag sagt. Och det skulle inte vara värt att vara kvar på jobbet om man riskerar att få sparken för något man berättar som inte står rätt till. THEREZE ÖGREN, 29, cafébiträde, Hägersten.  Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? Absolut, jag skulle inte tveka. DEt är jätteviktigt att folk vågar anmäla. Man ska säga ifrån om man själv eller någon annan blir illa behandlad. Sedan är frågan om man vill vara anonym, men jag skulle nog kunna lite på att få vara det. DEt ska till väldigt mycket för att man ska förlora sitt jobb. ERIK WESTERBERG, 29, jobbar på vårdförbundet, Hägerstensåsen. Foto: Alexander DonkaSKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? Absolut, jag skulle inte tveka. DEt är jätteviktigt att folk vågar anmäla. Man ska säga ifrån om man själv eller någon annan blir illa behandlad. Sedan är frågan om man vill vara anonym, men jag skulle nog kunna lite på att få vara det. DEt ska till väldigt mycket för att man ska förlora sitt jobb. ERIK WESTERBERG, 29, jobbar på vårdförbundet, Hägerstensåsen. Foto: Alexander Donka
SKULLE DU VÅGA ANMÄLA OEGENTLIGHETER PÅ DITT FÖRETAG? LITAR DU PÅ ATT DU SKULLE FÅ VARA ANONYM? Absolut, jag skulle inte tveka. DEt är jätteviktigt att folk vågar anmäla. Man ska säga ifrån om man själv eller någon annan blir illa behandlad. Sedan är frågan om man vill vara anonym, men jag skulle nog kunna lite på att få vara det. DEt ska till väldigt mycket för att man ska förlora sitt jobb.
ERIK WESTERBERG, 29, jobbar på vårdförbundet, Hägerstensåsen. Foto: Alexander Donka

Ny jäv-misstanke på försäkringskassan

Publicerad

Härvan kring Försäkringskassan växer.

Säkerhetsdirektören har fått arbetsförbud sedan Expressen avslöjat att han efterforskat tidningens källor.

Samtidigt kan en ny jävsskandal vara under uppsegling.

Expressen avslöjade att säkerhetsdirektören Torgny Collin under ett möte frågat tjänstemän om vem som lämnat uppgifter till tidningen - en flagrant överträdelse av grundlagen, som garanterar meddelarfrihet.

- Den ogenerade källjakten dokumenterades med en bandinspelning och jag har nu anmält både myndigheten och Torgny Collin till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern, berättar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

- Försäkringskassans generaldirektör var på onsdagen snabbt ute i sociala medier och påminde om att meddelarfriheten inte får kränkas, vilket jag tycker var bra. Men hans säkerhetschef talade om "oss" när han talade om vilka som ville veta vem som läckt. Vilka "oss" syftade Collin på? Har fler chefer brutit mot grundlagen? Jag hoppas att JO och JK agerar snabbt, säger Thomas Mattsson.

Försäkringskassans ledning försäkrar att man tar avstånd från säkerhetsdirektörens metoder.

Generaldirektör Dan Eliasson välkomnar att saken blir utredd.

- Jag tror inte att en intern utredning hade fått den legitimitet som en JK-utredning får, säger Dan Eliasson till Expressens Erik Carlsson.

- Det är självklart att vi tar lärdom av detta. Det här är saker som absolut inte ska hända, säger rättschef Eva Nordqvist till Expressens Fredrik Lennander.

Nu gör myndigheten allt man kan för att reparera skadan efter Expressens granskning av toppcheferna. Krismöten hålls på olika nivåer och konsulter har anlitats för att förbättra kommunikationen.

Intern oro efter beslut

Expressen kan i dag berätta att det finns intern oro för att även en annan fråga har hanterats felaktigt. Det rör generaldirektör Dan Eliassons beslut att inte anmäla jävsmisstankarna mot den före detta kommunikationschefen Jonas Lindgren till Statens ansvarsnämnd.

- Så har skett med Torgny Collin och fallet Lindgren borde ha hanterats på samma sätt, säger en källa till tidningen.

Det var i förra veckan som Expressen avslöjade att Jonas Lindgren hade gett sin flickvän ett chefsjobb och godkänt att hon fått för mycket i lön. Dan Eliasson kände till detta genom en internutredning, men enligt flera uppgifter hade han valt att inte agera. Lindgren själv hade fått besked om att inga åtgärder skulle vidtas.

När uppgifterna väl låg på bordet borde generaldirektören, enligt kritikerna, alltså ha kopplat in Statens ansvarsnämnd. I stället ringde han upp myndighetens HR-chef Lars-Åke Brattlund, som befann sig på semester i Asien. Han fick i uppdrag att gå igenom internutredningen igen och göra en ny bedömning.

Föreslog avskrivning

I går skrev Brattlund, nyss hemkommen från Asien, en rekommendation till Eliasson. Brattlund och tre andra personer föreslog att ärendet skulle skrivas av. Visserligen ansåg gruppen att Lindgrens agerande räckte för uppsägning. Men eftersom Jonas Lindgren redan hunnit säga upp sig själv slapp myndigheten fatta ett sådant beslut. Gruppen såg heller inget skäl att göra någon polisanmälan.

- Det här var kanske ett smidigt sätt att bli av med det hela, men agerandet följde knappast rutinerna, menar en källa.

Beslutet att överlåta bedömningen till HR-chefen Lars-Åke Brattlund ifrågasätts även på andra grunder. Brattlund hade nämligen känt till Jonas Lindgrens jävssituation från början och själv gjort misslyckade försök att hitta en lösning. För att Lindgren skulle slippa skriva på flickvännens avtal klev Brattlund "på pappret" in som chef över kvinnan.

- Det låter inte bra att HR-chefen, som själv varit engagerad i ärendet, ska avgöra om det hela har gått rätt till, säger Uppsaladocenten Lars Bejstam, expert på förvaltningsrätt, och menar att det finns risk för jäv.

Att Jonas Lindgren inte heller fick chans att lägga fram sina uppgifter anser Lars Bejstam är ett dåligt tecken.

Välkomnar granskning

Dan Eliasson har inte varit tillgänglig för kommentarer om de nya jävuppgifterna Expressen publicerar i dag. Lars-Åke Brattlund hälsar däremot att han "välkomnar en granskning".

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, är ytterst ansvarig för Försäkringskassan.

- Jag vet inget mer om situationen på insidan men jag förutsätter att generaldirektören sköter sitt arbete på rätt sätt och vidtar nödvändiga åtgärder om inget funkar som det ska, säger Kristersson till Expressens reporter Linda Flood.

Har du pratat med honom?

- Ja, vi hade ett sedan länge inbokat möte för en vecka sedan och då underättade han mig om de saker som redan då hade stått i tidningen. Jag visste om att det pågick saker och ting och att det var viktiga frågor att reda ut.

 

Lasse Wierup

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag