Margot Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israel händelser. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBLMargot Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israel händelser. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Margot Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israel händelser. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Efter att ha överlevt Förintelsen ägnade Simon Wiesenthal resten av sitt liv åt att lokalisera nazistiska krigsförbrytare för att ställa dem inför rätta. Han avled 2005. Foto: Jim Mendenhall / AP SIMON WIESENTHAL CENTEREfter att ha överlevt Förintelsen ägnade Simon Wiesenthal resten av sitt liv åt att lokalisera nazistiska krigsförbrytare för att ställa dem inför rätta. Han avled 2005. Foto: Jim Mendenhall / AP SIMON WIESENTHAL CENTER
Efter att ha överlevt Förintelsen ägnade Simon Wiesenthal resten av sitt liv åt att lokalisera nazistiska krigsförbrytare för att ställa dem inför rätta. Han avled 2005. Foto: Jim Mendenhall / AP SIMON WIESENTHAL CENTER

Wallström kritiseras
för Israelinställning

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström, S, pratade om "utomrättsliga avrättningar" av Israel i samband med palestinska knivattacker på israeler.

Wallströms uttalande väckte stark kritik i Israel – och har nu hamnat på det internationellt ansedda Simon Wiesenthalcentrets lista över antisemitiska och anti-Israelhändelser från 2016.

Med UD är skarpt kritiska till listan.

"Det är en allvarlig och helt grundlös anklagelse", hälsar Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israelhändelser, enligt Simon Wiesenthalcentret.

Högst upp på listan finns FN och Barack Obama, följda av Labourledarna i Storbritannien.

I listan tar man upp de frostiga relationerna mellan Sverige och Israel och utrikesministerns besök i landet i december.

Uttalande från Wallström väckte kritik

Tanken var att Wallström skulle träffa både israeliska och palestinska ledare. Hela det palestinska ledarskapet ställde upp för att ta emot Margot Wallström – samtidigt som Israel bojkottade den svenska utrikesministern.

Bakgrunden till bojkotten är bland annat Margot Wallströms uttalande efter de palestinska knivattackerna på israeler. Rubriken på Wallströms listplacering är:

"Sverige - utrikesministern är orolig för terrorister, inte deras offer."

Under en riksdagsdebatt tog utrikesministern avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig, men hon pratade också om "utomrättsliga avrättningar" av Israel i samband med den israeliska polisens åtgärder.

Sverige erkände Palestina

Hennes uttalande väckte skarp kritik av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Simon Wiesenthalcentret tar även upp kritik från den israeliska infrastrukturministern Yuval Steinitz som menar att detta pekar ut Israel utan att nämna andra länder som exempelvis USA, Ryssland och Frankrike som också dödat terrorister.

Steinitz påpekade även att Sverige har haft fler personer som rest för att strida för IS än något annat europeiskt land.

Strax efter att ha tillträtt som utrikesminister erkände Sverige Palestina som stat, vilket också bidrog till en spänd relation.

Wallströms pressekreterare: Grundlös anklagelse

Under tisdagskvällen sökte Expressen Margot Wallström för en kommentar, något som dock inte kunde ges.

På onsdagsförmiddagen lämnar hennes pressekreterare Erik Wirkensjö en kommentar – med hård kritik mot listan.

"Det är en allvarlig och helt grundlös anklagelse. Listan är uppenbarligen oseriös. Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik och placerar president Barack Obama som nummer ett", skriver Wirkensjö och fortsätter:

"Att som denna lista ytligt och lättvindigt anklaga politiska ledare för antisemitism riskerar att urholka den viktiga kampen mot antisemitismen. Sveriges regering är aktiv i kampen mot antisemitism och är för en hållbar fred och en tvåstatslösning."

USA:s veto-vägran toppar antisemitismlistan

Att FN och USA:s president Barack Obama toppar listan beror, enligt Simon Wiesenthalcentret, på att USA inte la in sitt veto när FN:s säkerhetsråd nyligen röstade om en resolution som fördömer israeliska bosättningar på ockuperad mark. Medan 14 av länderna i säkerhetsrådet röstade för den fördömande resolutionen valde USA – betraktat som nära allierat med Israel – att lägga ner sin röst.

Det har utlöst en diplomatisk kris.

Wallström avböjer att kommentera

Tvåa på listan är Storbritanniens Labourledare Jeremy Corbyn. Enligt Simon Wiesenthalcentret har antisemitismen i partiet eskalerat under Jeremy Corbyns ledarskap. Centret skriver i sin lista att Corbyn bland annat kallat Hamas och Hezbollah för "vänner".

Det är inte första gången som Simon Wiesenthalcentret har svenskar på listan. År 2014 hamnade Sverigedemokratern Björn Söder på listan efter sitt påstående om att judar inte är svenskar.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag