Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström kritiseras
för Israelinställning

Margot Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israel händelser.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Efter att ha överlevt Förintelsen ägnade Simon Wiesenthal resten av sitt liv åt att lokalisera nazistiska krigsförbrytare för att ställa dem inför rätta. Han avled 2005.Foto: Jim Mendenhall / AP SIMON WIESENTHAL CENTER

Utrikesminister Margot Wallström, S, pratade om "utomrättsliga avrättningar" av Israel i samband med palestinska knivattacker på israeler.

Wallströms uttalande väckte stark kritik i Israel – och har nu hamnat på det internationellt ansedda Simon Wiesenthalcentrets lista över antisemitiska och anti-Israelhändelser från 2016.

Med UD är skarpt kritiska till listan.

"Det är en allvarlig och helt grundlös anklagelse", hälsar Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Wallström placerar sig på plats nummer åtta på Simon Wiesenthalcentrets lista över årets mest antisemitiska och anti-Israelhändelser, enligt Simon Wiesenthalcentret.

Högst upp på listan finns FN och Barack Obama, följda av Labourledarna i Storbritannien.

I listan tar man upp de frostiga relationerna mellan Sverige och Israel och utrikesministerns besök i landet i december.

Uttalande från Wallström väckte kritik

Tanken var att Wallström skulle träffa både israeliska och palestinska ledare. Hela det palestinska ledarskapet ställde upp för att ta emot Margot Wallström – samtidigt som Israel bojkottade den svenska utrikesministern.

Bakgrunden till bojkotten är bland annat Margot Wallströms uttalande efter de palestinska knivattackerna på israeler. Rubriken på Wallströms listplacering är:

"Sverige - utrikesministern är orolig för terrorister, inte deras offer."

Under en riksdagsdebatt tog utrikesministern avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig, men hon pratade också om "utomrättsliga avrättningar" av Israel i samband med den israeliska polisens åtgärder.

Sverige erkände Palestina

Hennes uttalande väckte skarp kritik av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Simon Wiesenthalcentret tar även upp kritik från den israeliska infrastrukturministern Yuval Steinitz som menar att detta pekar ut Israel utan att nämna andra länder som exempelvis USA, Ryssland och Frankrike som också dödat terrorister.

Steinitz påpekade även att Sverige har haft fler personer som rest för att strida för IS än något annat europeiskt land.

Strax efter att ha tillträtt som utrikesminister erkände Sverige Palestina som stat, vilket också bidrog till en spänd relation.

Wallströms pressekreterare: Grundlös anklagelse

Under tisdagskvällen sökte Expressen Margot Wallström för en kommentar, något som dock inte kunde ges.

På onsdagsförmiddagen lämnar hennes pressekreterare Erik Wirkensjö en kommentar – med hård kritik mot listan.

"Det är en allvarlig och helt grundlös anklagelse. Listan är uppenbarligen oseriös. Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik och placerar president Barack Obama som nummer ett", skriver Wirkensjö och fortsätter:

"Att som denna lista ytligt och lättvindigt anklaga politiska ledare för antisemitism riskerar att urholka den viktiga kampen mot antisemitismen. Sveriges regering är aktiv i kampen mot antisemitism och är för en hållbar fred och en tvåstatslösning."

USA:s veto-vägran toppar antisemitismlistan

Att FN och USA:s president Barack Obama toppar listan beror, enligt Simon Wiesenthalcentret, på att USA inte la in sitt veto när FN:s säkerhetsråd nyligen röstade om en resolution som fördömer israeliska bosättningar på ockuperad mark. Medan 14 av länderna i säkerhetsrådet röstade för den fördömande resolutionen valde USA – betraktat som nära allierat med Israel – att lägga ner sin röst.

Det har utlöst en diplomatisk kris.

Wallström avböjer att kommentera

Tvåa på listan är Storbritanniens Labourledare Jeremy Corbyn. Enligt Simon Wiesenthalcentret har antisemitismen i partiet eskalerat under Jeremy Corbyns ledarskap. Centret skriver i sin lista att Corbyn bland annat kallat Hamas och Hezbollah för "vänner".

Det är inte första gången som Simon Wiesenthalcentret har svenskar på listan. År 2014 hamnade Sverigedemokratern Björn Söder på listan efter sitt påstående om att judar inte är svenskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.