Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny hård kritik mot Muf-ordföranden: ”Skadligt”

Douglas Thor, ordförande i Muf.
Foto: CAISA RASMUSSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den interna kritiken mot Muf-ordföranden Douglas Thor växer, när det största distriktet nu tar bestämt avstånd från hans agerande i den uppmärksammade röstkuppen i förbundet. 

Enligt ordföranden för Muf i Stockholm, Noa Samenius, har de förhoppningar som fanns på Thors ledarskap ”grusats”.

Andra beskriver utspelet som ett helt orättfärdigt angrepp. 

Det var TV4 Nyheterna som härom veckan avslöjade att Moderata ungdomsförbundets ordföranden Douglas Thor försökt få bort en lokal ordförande för Muf i Jämtland, genom att erbjuda sig att betala medlemsavgifter och flytta medlemmar inför omröstningen

Expressen har tidigare rapporterat hur agerandet rönt hård intern kritik, inte bara i Muf utan även i moderpartiet.

Tunga företrädare i Moderaterna har krävt ett mer kraftfullt agerande från partiledningen, som tillsatt en utredning av det som skett. 

Partieldningen valde samtidigt att markera sitt ogillande mot Thors agerande genom att stoppa honom från att hålla ett planerat tal under partiets Sverigemöte, som hölls förra veckan. 

Stora distriktets kritik: ”Skadligt”

Och nu stämmer ungdomsförbundets i särklass största distrikt, Muf Stockholm, in i kören av skarpa kritiker.

I ett inlägg på Facebook skriver ordföranden för Muf Stockholm, Noa Samenius, att Thor agerat ”skadligt för internkulturen och interndemokratin”.

Det tunga distriktet, som har över 20 procent av ungdomsförbundets medlemmar, stod inte på Thors sida när han valdes förra hösten. Men enligt Noa Samenius fanns ändå förhoppningar på hans ledarskap, som nu dock ”har grusats”.

”Ingen tvekan kan råda om att den mediala uppmärksamheten har skadat ungdomsförbundet allvarligt. Douglas Thors brist på svar har förlängt lidandet och förvärrat situationen. Sprickorna inom Moderata ungdomsförbundet blir djupare på grund av hans hantering”, skriver Samenius på Facebook.

”Vi flyttar inte medlemmar”

Kritik riktas också mot partiledningen, som agerat alltför ”senfärdigt”, det är enligt Muf Stockholm nu av största vikt att internutredningen inte blir ”tandlös”. 

Douglas Thors framtid avgörs enligt många av den internutredning som nu ska utreda hans agerande. Skulle det visa sig att det som nu påstås beläggs i utredningen väntar nya avgångskrav – och det även från partiet. 

Så här sa Johan Abrahamsson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland, till Expressen förra veckan. 

– Är det så att det som påstås verkligen har förekommit har jag en väldigt strikt tolkning på det: Då anser jag att man ska ställa personen till svars för detta. Vi står för ordning och reda, vi flyttar inte medlemmar. Vi betalar inte varandras avgifter.

”En intern maktkamp”

Det är också många andra, i både Muf och partiet, som försvarar Douglas Thor. De hänvisar till att Thors agerande har sin grund i anklagelser om olämpligt beteende från den lokala ordförande som Thor försökte få bort i den påstådda röstkuppen. 

”Jag valdes för att göra Muf tryggt, särskilt för unga tjejer”, sa Douglas Thor själv i en skriftlig kommentar här om veckan. 

En av förbundets distriktsordförande, som inte vill framträda med namn, beskriver det hela som ett orättfärdigt angrepp på Douglas Thor. 

– Det är en intern maktkamp vi ser. De som aldrig ville se Douglas som ordförande tar varje tillfälle i akt att göra en sak i media för att driva på det här, säger personen.  

Flera Expressen pratat med gör klart att man inte kommer acceptera att Douglas Thor tvingas bort. 

– Just nu finns det inga tecken på att det skett några oegentligheter. Det är en överväldigande majoritet av distrikten som vill se honom kvar, säger Muf-källan.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.