Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny hård kritik mot Margot Wallström

Margot Wallström under konferensen "Folk och försvar".
Foto: Sven Lindwall
Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Emmalisa Pauly

Nu fördömer Gulfstaternas samarbetsråd GCC Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien – som startat den diplomatiska krisen.

Under ett möte i Riyadh uttrycktes att den svenska utrikesministern kommit med "falska anklagelser" – och "kränkt" Saudiarabien, skriver Gulfnews.

Det var under det 134:e mötet mellan Gulfstaternas utrikesministrar i samarbetsrådet GCC som Margot Wallström uttalanden om Saudiarabien hamnade högt upp på agendan.

De uttalanden den svenska utrikesministern fällt om Saudiarabien var "kränkande" och "oacceptabla" – och det fanns en skarp kritik mot att hon lagt sig i ett lands "interna angelägenheter", skriver Gulfnews.com.

"Konungariket Saudiarabien anser att de kommentarer som gjorts av Sveriges utrikesminister är kränkande", uttryckte en tjänsteman i samband med mötet.

Det sades också:

"Dessa kommentarer är oförenliga med internationella konventioner och diplomatiska normer. De överensstämmer inte med de vänskapliga relationerna mellan länderna."

GCC-mötet hölls i Saudiarabiens huvudstad Riyadh efter att landet beslutat att kalla hem sin Stockholmsambassadör – en direkt följd av den diplomatiska kris som uppkommit efter Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien.

Under tisdagen kom en skarp markering mot Margot Wallströms uttalanden från Saudiarabien efter utrikesministerns uttalanden.

Efteråt sa statsminister Stefan Löfven till TT:

– Det är klart att under de senaste dagarna har relationen inte förbättrats. Det är uppenbart för alla.

GCC grundades 1981 och inkluderar länderna Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien samt Förenade Arabemiraten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.