Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny Gidlundbok ges ut postumt

Cancern tog Kristian Gidlunds liv, men hans ord kommer att leva kvar.

Förlaget som gav ut hans blogg i bokform arbetar med en ny bok.

– Det är helt och hållet Kristians vilja, säger förläggaren Anders Sjöqvist till TT.

Bloggen I kroppen min blev en slags terapi för Kristian Gidlund under den tuffa och långa cancerbehandlingen, men det blev också en av Sveriges mest lästa privata bloggar och mynnade ut i en bok som gavs ut i våras.

Hans förläggare Anders Sjöqvist kom att bli en vän.

– Det saknar lite motstycke det här projektet att ha jobbat med. Det väcker mycket känslor hos oss på förlaget, men samtidigt är det så många människor som har berörts av Kristians texter. De har kontaktat honom direkt, men också oss och mig på förlaget, säger han och fortsätter.

– Det är en bok som har sålt väldigt bra, den har sålt i över 20 000 exemplar och vi ser inget stopp på det.

Ny bok

Kristian Gidlund var väldigt öppen kring sin sjukdom och fortsatte även att skriva sedan den första boken getts ut.

– Vi jobbar med en ny bok av honom där fortsättningen av bloggen och lite andra texter ska finnas med. Det är helt och hållet Kristians vilja. Han ville att en bok skulle ges ut postumt där hans slutgiltiga texter finns med. Det gör vi nu så snabbt som möjligt. Innan jul, skulle jag säga.

– Kristian själv beskrev det som sitt testamente skrivet i blod. Det är så han såg det och så han vill att andra ska se på det.

– Jag tror att han in i det sista faktiskt inte var rädd för det som händer efteråt, utslockandet, det var han inte rädd för. Han var rädd för det han har gått igenom de senaste veckorna, den senaste månaden, den här smärtan men också att se sig själv tyna bort och att hans nära och kära skulle se honom tyna bort och inte vara den person han var i sin krafts dagar.

Besked från familjen

Anders Sjöqvist fick beskedet om Kristian Gidlunds familj på tisdagseftermiddagen.

– Hans familj ringde mig i går eftermiddag och berättade. Vi har varit förberedda på det här för han har blivit sämre och sämre successivt, så det kommer inte som en överraskning på det sättet, men det är fruktansvärt jobbigt för hans familj, men också för oss på förlaget som har lärt känna honom och tycker väldigt mycket om honom som person och är väldigt stolta över hans sätt att skriva och det han åstadkommer med sina texter. Det är ju en kombination av att hitta det som verkligen slår an hos läsarna och det sätt han skriver på som stilist.

– Han hittar metaforer för det allra svåraste som så många har så jobbigt att prata om. Han hittar ett sätt att uttrycka det som får de hårdaste hjärtan att bändas upp. Det är så sorgligt, så sorgligt att inte vi allihopa får läsa mer texter av honom. Han hade kunnat skriva så mycket mer och så bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.