Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny gen hittad efter ALS- kampanjen

Människor världen runt hällde isvatten över sig. Här är guvernören i Massachussetts, Charlie Baker. Pete Frates, som är drabbad av sjukdomen, ses i mitten. Foto: Charles Krupa / AP
Timbuktu utmanade svenska politiker att hälla is över sig. Här deltar Gustav Fridolin i utmaningen. Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR
Lady Gaga hällde också hon iskallt vatten över sig. Foto: Planet Photos / STELLA PICTURES

För två somrar sedan hällde människor ishinkar över sig, filmade det och utmanade vänner att göra samma sak.

Nu har hånade "Ice Bucket Challenge" lett till ett medicinskt genombrott inom ALS-forskningen.

– Det visar för alla som bidrog till "Ice Bucket Challenge" att deras donation har varit viktig för forskningen, säger Brian Fredrick, på ALS Association till The Guardian.

Det här är ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.

Källa: Hjärnfonden

Kändisar som Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, skådespelarna Tom Cruise, Robert Downey Jr och Charlie Sheen var några av dem som gjorde det, postade videor på sociala medier när de hällde en hink med is över sig. I Sverige utmanade rapparen Timbuktu toppolitiker att anta utmaningen. Nu kommer kängan mot alla de som tyckte att påhittet var löjligt. Redan förra året kunde Expressen berätta att utmaningen blivit en succé, tre miljoner bidrog kampanjen med i Sverige. I USA samlades 100 miljoner dollar in bara på en månad.

 

LÄS OCKSÅ: "Ice Bucket Challenge" har dragit in miljoner

 

Forskarna har hittat ny gen

Ett av projekten som finansierades genom ALS-föreningens kampanj var MinE, ett stort datadrivet projekt som involverat mer än 80 forskare i 11 länder, rapporterar The Guardian. I måndags meddelade forskarna att de tagit ett stort kliv framåt i forskningen.

– Det är väldigt spännande för det visar för alla som bidrog till "Ice Bucket Challenge" att deras donation varit viktigt för forskningen, säger Brian Fredrick, på ALS Association till The Guardian.

Den nyupptäckta genen NEK1 finns bara i 3 procent av de som drabbas av ALS, men förekommer i både ärftliga och sporadiska former av sjukdomen vilket forskarna säger ger dem ett nytt mål för att utveckla möjliga behandlingar.

 

LÄS OCKSÅ: Kändisarna som häller isvatten över sig mot ALS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.