Ny förtroendekris
för Stefan Löfven

Vanligtvis är det statsministern som är populärast i regeringen.
Foto: Pelle T Nilsson
Men nu brädas han av både Anders Ygeman och...
Foto: Pelle T Nilsson
...Margot Wallström.
Foto: Sven Lindwall
Utbildningsministern Gustav Fridolin kommer på fjärdeplats i TV4 Novus nya mätning.
Foto: Julia Reinhart

Här kommer kylan över regeringen – på julafton.

Över halva svenska folket känner litet förtroende för dem, visar TV4/Novus nya mätning.

– När en tydlig majoritet av svenska folket inte har förtroende för regeringen har man ett problem, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4 Nyheterna.

Hela 58 procent av svenska folket känner mycket litet – eller ganska litet – förtroende för regeringen, visar TV4/Novus nya mätning. Resultatet av undersökningen går i linje med den senaste tidens minskade förtroende för regeringspartierna och statsminister Stefan Löfven.

– När en tydlig majoritet av svenska folket inte har förtroende för regeringen har man ett problem, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4 Nyheterna.

Han menar att det fallande förtroendet bland annat kan spåras till att regeringen ofta hänvisar sina beslut till myndigheter som polisen eller Migrationsverket.

– Det ger ju en bild av att man snarare är reaktiv än proaktiv, säger Sjöström vidare.

Stort ras för Löfven

Baserat på mätningen har TV4 rankat ministrarnas popularitet.

37 procent uppger att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för utrikesminister Margot Wallström, något som placerar henne högst upp på listan. Men: Siffrorna har kraschat för henne, trots topplaceringen. Sen regeringen tillträdde hösten 2014 har förtroendet för henne rasat med 24 procentenheter, uppger TV4 Nyheterna.

På poppisplats nummer två kommer inrikesminister Anders Ygeman. 32 procent uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för honom – en ökning med 23 procentenheter sen regeringen tillträdde.

Tredjeplatsen tas av statsminister Stefan Löfven med 21 procent bakom sig. Men precis som för Wallström har förtroendet för S-ledaren kraschat sen valet 2014 – med lika många procentenheter som Wallström.

Romson nere på 6 procent

Förtroendeproblemen slutar emellertid inte hos Socialdemokraterna. Enligt TV4/Novus-mätningen har båda MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson backat rejält sen valet. Fridolin har tappat 22 procentenheter och endast 18 procent uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för honom. Och för Romson, Sveriges vice statsminister, ser det ännu värre ut. Hennes ras sen valet ligger på 21 procentenheter. Det innebär att endast sex procent känner stort eller ganska stort förtroende för henne.

Mätningen från TV4/Novus visar att den enda ministern, utöver inrikesminister Ygeman, vars förtroende ökar är försvarsminister Peter Hultqvist.

"Inte jättebra"

I botten hamnar Åsa Regner, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Båda med så lite så tre procent som anser sig ha högt eller ganska högt förtroende för dem.

Att statsministern inte ligger högre upp än på plats tre tycker Novus vd Torbjörn Sjöström är anmärkningsvärt.

– Det är väl inte jättebra. Om man jämför med Fredrik Reinfeldts regering så var Reinfeldt alltid den mest populära ministern, statsministerposten har varit någon form av legitimitet för att man ligger i toppen på en sådan här lista, säger han till TV4 Nyheterna.

De fyra populäraste ministrarna

1. Utrikesminister Margot Wallström (S).

2. Inrikesminister Anders Ygeman (S).

3. Statsminister Stefan Löfven (S)

4. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.