Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny forskning: Politiker smartare än ”vanliga”

En ny studie från Stockholms universitet visar att politiker är smartare än människor i allmänhet. Foto: Suvad Mrkonjic
Människor i allmänhet ligger efter politiker, enligt studien. Bilden är från Drottninggatan i Stockholm. Foto: Annika Af Klercker

Svenska kommunpolitiker är smartare än människor i allmänhet, visar en ny studie från Stockholms universitet. Dessutom är de bättre ledare.

Men de egennyttiga motiven bakom valet att bli politiker bör enligt forskarna inte underskattas.

– Det går inte att frikoppla samhällsengagemang från materiella motiv, säger Torsten Persson, en av forskarna bakom studien.

Svenska politiker tillhör den mest begåvade tredjedelen av befolkningen. Och ju högre upp i hierarkin – desto mer kompetenta.

Forskarna har undersökt hur duktiga politikerna är på att fatta beslut och hur bra deras sociala bakgrund stämmer överens med befolkningen som de är satta att representera. En tydlig bild av svenska politiker som både intelligenta beslutsfattare och skickliga ledare har visat sig i studien från Stockholms universitet.

Politikerna har jämförts med yrkeskategorier som anses dra till sig talangfulla personer.

– De är lite mindre smarta än medicinare, jurister och samhällsvetare på universitet. Men de är betydligt bättre ledare, säger Torsten Persson, rådsprofessor i nationalekonomi, till sajten forskning.se.

Undersöker politikernas ekonomiska bakgrund

Forskarna har undersökt om politiska eliter reproducerar sig själva eller om systemet, oavsett bakgrund, belönar de som är mest lämpade. Den ekonomiska bakgrunden har undersökts och visat en representativ politikerkår. Politikernas IQ har jämförts med deras syskons och där har det visat sig att politikerna var betydligt mer intelligenta än syskonen.

– Det pekar på att det inte är ärvda förmåner som styr urvalet av vem som får bli svensk politiker, säger Torsten Persson.

Egennyttiga motiven ska inte underskattas

Tidigare forskning visar att drivkraften att vilja påverka samhället är viktigare än status, karriär och hög lön. Men Torsten Persson vill inte att de egennyttiga motiven ska underskattas.

– Det går inte att frikoppla samhällsengagemang från materiella motiv. Ekonomiska ersättningar tycks påverka hur smarta politiker som rekryteras, säger han.

Har du större förtroende för svenska politiker nu?

– Ja det har jag nog. Men duglighet och representativitet är ju inte allt. Man skulle också vilja veta något om politikers integritet . För att tjäna samhället vill man ju ha hederliga personer som inte låter sig korrumperas. Men hur mäter man det?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!