En ny studie från Stockholms universitet visar att politiker är smartare än människor i allmänhet. Foto: Suvad MrkonjicEn ny studie från Stockholms universitet visar att politiker är smartare än människor i allmänhet. Foto: Suvad Mrkonjic
En ny studie från Stockholms universitet visar att politiker är smartare än människor i allmänhet. Foto: Suvad Mrkonjic
Människor i allmänhet ligger efter politiker, enligt studien. Bilden är från Drottninggatan i Stockholm. Foto: Annika Af KlerckerMänniskor i allmänhet ligger efter politiker, enligt studien. Bilden är från Drottninggatan i Stockholm. Foto: Annika Af Klercker
Människor i allmänhet ligger efter politiker, enligt studien. Bilden är från Drottninggatan i Stockholm. Foto: Annika Af Klercker

Ny forskning: Politiker smartare än ”vanliga”

Publicerad

Svenska kommunpolitiker är smartare än människor i allmänhet, visar en ny studie från Stockholms universitet. Dessutom är de bättre ledare.

Men de egennyttiga motiven bakom valet att bli politiker bör enligt forskarna inte underskattas.

– Det går inte att frikoppla samhällsengagemang från materiella motiv, säger Torsten Persson, en av forskarna bakom studien.

Svenska politiker tillhör den mest begåvade tredjedelen av befolkningen. Och ju högre upp i hierarkin – desto mer kompetenta.

Forskarna har undersökt hur duktiga politikerna är på att fatta beslut och hur bra deras sociala bakgrund stämmer överens med befolkningen som de är satta att representera. En tydlig bild av svenska politiker som både intelligenta beslutsfattare och skickliga ledare har visat sig i studien från Stockholms universitet.

Politikerna har jämförts med yrkeskategorier som anses dra till sig talangfulla personer.

– De är lite mindre smarta än medicinare, jurister och samhällsvetare på universitet. Men de är betydligt bättre ledare, säger Torsten Persson, rådsprofessor i nationalekonomi, till sajten forskning.se.

Undersöker politikernas ekonomiska bakgrund

Forskarna har undersökt om politiska eliter reproducerar sig själva eller om systemet, oavsett bakgrund, belönar de som är mest lämpade. Den ekonomiska bakgrunden har undersökts och visat en representativ politikerkår. Politikernas IQ har jämförts med deras syskons och där har det visat sig att politikerna var betydligt mer intelligenta än syskonen.

– Det pekar på att det inte är ärvda förmåner som styr urvalet av vem som får bli svensk politiker, säger Torsten Persson.

Egennyttiga motiven ska inte underskattas

Tidigare forskning visar att drivkraften att vilja påverka samhället är viktigare än status, karriär och hög lön. Men Torsten Persson vill inte att de egennyttiga motiven ska underskattas.

– Det går inte att frikoppla samhällsengagemang från materiella motiv. Ekonomiska ersättningar tycks påverka hur smarta politiker som rekryteras, säger han.

Har du större förtroende för svenska politiker nu?

– Ja det har jag nog. Men duglighet och representativitet är ju inte allt. Man skulle också vilja veta något om politikers integritet . För att tjäna samhället vill man ju ha hederliga personer som inte låter sig korrumperas. Men hur mäter man det?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag