Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny forskning: Mindre skärmtid – smartare barn

Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Föräldrar som ägnar mycket tid åt mobilen och datorn kan försena sina barns utveckling.

– Små barn behöver närhet, kärlek och uppmärksamhet för att hjärnan ska må bra och utvecklas på rätt sätt, säger hjärnforskaren Katarina Gospic till SVT Nyheter.

Småbarnsföräldrar som fokuserar mer på sina olika skärmar än på barnen tar en stor risk. Barnens hjärnor kan utvecklas sämre.

Det är i alla fall en slutsats som dras efter flera internationella studier. Nu varnas för att vuxnas skärmtid allvarligt påverkar barnens utveckling

Kan hämma språkutvecklingen

Det handlar alltså inte bara om hur länge föräldrar tillåter barnen att sitta med mobilen, paddan eller framför datorn.

Lika viktigt att man som förälder är en god förebild i det avseendet också.

– Beroende på hur lång tid barnet blir ignorerat desto större sannolikhet att det får negativa konsekvenser, säger hjärnforskaren Katarina Gospic till SVT. Hon är aktuell med en bok om ämnet.

Forskaren och författaren Katarina Gospic hävdar att ignorerade barns hjärnor utvecklas sämre. Foto: MARTIN KJELLBERG

Föräldrarnas skärmanvändning kan påverka barnets språkutveckling och förmåga till empati, bland annat. Det hävdar en del av forskarna.

Enligt en undersökning i USA blev deltagande barn mellan 7 och 24 månader mer ångestfyllda när mamma höll på med mobilen. Dessa barn hade även svårare att komma till ro.

Andra forskare håller inte med

Alla forskare är dock inte överens om exakt hur illa det är för barnens utveckling att mamma och pappa fipplar med mobilen i hemmiljön.

Barnpsykologen Malin Bergström, som tagit fram en handbok om digitala medier för personal inom barnhälsan, säger till SVT att diskussionen om skärmtid är viktig, men att det inte finns  anledning till oro utifrån de fakta som är kända i dag:

– Debatten kring föräldrars och småbarns skärmanvändning är alldeles för alarmistisk. Det här är en del av vårt samhälle och det är nånting vi människor kan hantera. Vi inom vården ska hjälpa föräldrar att reflektera kring det här och ge kunskap – inte ge katastroftankar.