Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny försäkring ska hjälpa dömda fildelare

Piratpartiet lanserar en ny försäkring som ska hjälpa dömda fildelare att betala skadestånd.
Foto: Johan Adelgren

Piratpartiet lanserar en ny försäkring för fildelare - K-kassan.

Om du betalar in 250 kronor om året kommer partiet att hjälpa dig ekonomiskt om du döms för fildelning.

– Blir man dömd så är skadestånden skyhöga, säger Christian Engström, EU-representant för Piratpartiet.

Initiativtagare till den nya försäkringen K-kassan, som står för Kopieringskassan, är Gustav Nipe, ordförande för ungdomsförbundet Ung Pirat.

– På internet är det väldigt svårt att veta vad som är lagligt och inte, särskilt som upphovsrätten inte har någon förankring i det allmänna rättsmedvetandet. Därför ser vi till att den som surfar alltid kan känna sig trygg på internet, säger Gustav Nipe, ordförande i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat som ligger bakom den nya försäkringen, till TT.

Ska användas i förebyggande syfte

Enligt Christian Engström är idén dock inte ny, utan har länge diskuterats inom partiet.

– Risken att bli dömd är i och för sig extremt liten, förra året ledde elva utredningar till en dom. Men blir man dömd så är skadestånden skyhöga. Det här är ett bra sätt att förebygga att en person ensam skulle behöva stå för skadestånds- och dagsbotskostnader, säger han till Expressen.se.

Drivs av aktiebolag

Försäkringsidén är inspirerad av planka.nu som betalar böterna för medlemmar som åker fast utan biljett i Stockholms tunnelbana. På liknande sätt kan fildelare nu betala medlemskap i en fildelningsförsäkring. Avgiften ligger på 250 kronor om året, och medlemskapet sköts av bolaget Sharing is Caring AB, vars vd Isak Gerson är medlem i Ung Pirat.

– Jag har varit runt på flera rättegångar och följt rapporteringen kring rättegångar, så jag tycker att vi har bra koll på att avgiften är rätt, säger Isak Gerson.

Varför gör ni det här?

– Vi är oroliga för att folk ska vara rädda för att använda internet, och därför sluta använda internet. Vi hoppas att folk kommer att känna sig tryggare när de använder internet om de är med i K-kassan.

250 kronor om året är inte särskilt mycket pengar. Fildelningsböter landar ofta på hundratusentals kronor?

– Vi hoppas att det kommer att räcka, och om det inte gör det får vi höja avgiften. Vi har även 150 000 kronor i startkapital och det händer väldigt sällan att folk blir dömda.

Skyddar inte mot alla domar

Henrik Rasmusson, en av de särskilda fildelningsåklagarna i Stockholm, konstaterar att fildelningsförsäkringen kanske skulle kunna ge ett ekonomiskt skydd. Men den hjälper inte om fildelaren döms till villkorlig dom eller rentav fängelse.

– 95 procent av de domar vi fått i fildelningsmål har gett villkorlig dom och böter och du kan aldrig försäkra dig mot en villkorlig dom, säger Rasmusson till TT.

"Lösningen på det här är en lagstiftningsändring"

Christian Engström är positiv till försäkringen, men är noggrann med att poängtera att man inom Piratpartiet inte tycker att en fildelningsförsäkring löser problemen med illegal nedladdning av spel, musik, filmer och andra filer från nätet.

– I dag är i stort sett alla svenskar under 30 år kriminella eftersom de sysslar med fildelning. Lösningen på det här är en lagstiftningsändring, och det är precis att få igenom en sådan reform som är min uppgift när jag arbetar för Piratpartiet i Bryssel, säger Christian Engström.

Detta är K-kassan

K-kassan står för Kopieringskassan. Rörelsen drivs av aktiebolaget Sharing is Caring.

Om du vill använda K-kassan betalar du in 250 kronor om året. Blir du misstänkt för fildelning kommer K-kassan att hjälpa dig att betala skadestånd och eventuella böter du döms till.

Källa: k-kassan.nu

Fildelar du på nätet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.