Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny FN-rapport slår fast: Fler pandemier som covid-19 väntar

Uppfinningen som kan stoppa coronas spridning.
Arkivbild på fladdermöss.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
FN-flaggan.
Foto: OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX / OMAR MARQUES/SOPA IMAGES/REX/IBL REX FEATURES

Coronaviruset tros ha sitt ursprung från fladdermöss. 

Runt 60 procent av människans infektioner tros ha sitt ursprung från djur. 

Dessa kallas för zoonotiska sjukdomar – och de kan komma att öka i antal i framtiden, slår en ny FN-rapport fast

Det är FN:s miljöprogram som med anledning av den världsomfattande coronapandemin publicerat en rapport om hur människan i framtiden bör agera för att undvika nya pandemier. 

För många av de nya zoonotiska sjukdomarna beror på människliga faktorer. 

– Om vi fortsätter att exploatera vilda djur och förstöra våra ekosystem så kan vi förvänta oss en strid ström av sjukdomar som sprids från djur till människor under de kommande åren, säger Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram enligt Der Spiegel

Coronaviruset är bara en av många zoonotiska sjukdomar som kan utveckla en pandemi. Totalt rör det sig om 40 sjukdomar som potentiellt kan vara pandemiska sjukdomar, enligt samma tidning. 

”Snabb handling är nödvändig”

Antalet sjukdomar världen över har ökat sedan 1930-talet, och runt 75 procent av de nya sjukdomarna bedöms ha sitt ursprung hos djur. 

FN-rapporten slår fast att det finns sju större orsaker till ökningen, som kopplas till människan. Bland annat den ökade mänskliga efterfrågan på animaliskt protein. 

Genom att genmodifiera och avla fram djur som är mer eller mindre genetiskt lika skapas en grogrund för sjukdomar att få fäste i.  

Vårt resande påverkar också genom att framtidens sjukdomar blir svårare att isolera till ett enskilt geografiskt område. Något som går att urskilja i covid-19:s spridning världen över. 

”Snabb handling är nödvändig för att fylla forskningsglappet och påskynda utvecklingen av kunskap och verktyg för att hjälpa regeringar, företag och hälsosektorn,” går att läsa i en sammanfattning av rapporten. 


Sju mänskliga faktorer som ökar risken för framtida zoonotiska sjukdomar

1. Den ökade mänskliga efterfrågan på

animaliskt protein.

 2. Ohållbar intensifiering av jordbruket.

3. Ökad användning och exploatering av vilda djur.

 4. Ohållbart utnyttjande av naturresurser som accelereras av urbanisering, markanvända förändrings- och utvinningsindustrier.

5. Ökat resande.

6. Förändringar i livsmedelsförsörjningen.

 7. Klimatförändringar.


Källa: FN

Nytt coronautbrott upptäcktes i regionen Galicien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.