Minst 37 personer dog när en flyktingbåt sjönk utanför Turkiet. Foto: Ozan KoseMinst 37 personer dog när en flyktingbåt sjönk utanför Turkiet. Foto: Ozan Kose
Minst 37 personer dog när en flyktingbåt sjönk utanför Turkiet. Foto: Ozan Kose
Fyra av de döda ska ha varit barn som var ett till två år gamla enligt kustbevakningen. Foto: Ozan KoseFyra av de döda ska ha varit barn som var ett till två år gamla enligt kustbevakningen. Foto: Ozan Kose
Fyra av de döda ska ha varit barn som var ett till två år gamla enligt kustbevakningen. Foto: Ozan Kose
Båten sjönk en kort stund efter att den hade lämnat hamnen. Foto: Halit Onur SandalBåten sjönk en kort stund efter att den hade lämnat hamnen. Foto: Halit Onur Sandal
Båten sjönk en kort stund efter att den hade lämnat hamnen. Foto: Halit Onur Sandal
I september 2015 spolades den treårige Alan Kurdi upp på stranden på Lesbos. Bilden på honom sände chockvågor genom Europa.I september 2015 spolades den treårige Alan Kurdi upp på stranden på Lesbos. Bilden på honom sände chockvågor genom Europa.
I september 2015 spolades den treårige Alan Kurdi upp på stranden på Lesbos. Bilden på honom sände chockvågor genom Europa.

Ny flyktingkatastrof – minst 37 drunknade

Publicerad

Minst 37 människor, varav flera barn, drunknade utanför den turkiska kusten på lördagen, rapporterar AP.

Återigen syns bilder på livlösa barn vilket för tankarna till Alan Kurdi, 3, som för bara fem månader sedan drunknade på Medelhavet.

– Fyra av dem var tyvärr ett till två år gamla bebisar. Vi är förkrossade, säger Saim Eskioglu vid den turkiska kustbevakningen, till AP.

Båten hade just lämnat hamnen i den turkiska hamnstaden med den grekiska ön Lesbos som destination när den gick på grund mot klipporna utanför kusten.

Ombord fanns över hundra flyktingar från Syrien, Afghanistan och Burma, skriver nyhetsbyrån AP. Minst 37 av människorna ombord på båten drunknade, varav fem var små barn.

Omkring 75 människor har räddats. Enligt turkiska myndigheter befarar man dock att dödssiffran kommer att stiga, då räddningsarbetare ännu inte har lyckats ta sig fram till vraket utanför kusten. Där i kan flera människor ha befunnit sig när båten kapsejsade.

Enligt Saim Eskioglu vid den turkiska kustbevakningen ska åtminstone tio av de döda var barn.

– Fyra av dem var tyvärr ett till två år gamla bebisar. Vi är förkrossade, säger Eskioglu till AP.

Dödligaste månaden hittills

Nu sprids bilder på flera döda barn som fallit offer i den senaste drunkningsolyckan. Ett av barnen ligger livlös på den steniga stranden. Barnet är klädd i en blå tröja och någon har lagt en blåmönstrad mössa över det lilla ansiktet.

Den tragiska händelsen för tankarna till bilden på treåriga Alan Kurdi som för bara fem månader sedan drunknade på Medelhavet.

– Januari har varit den dödligaste månaden så här långt när det gäller antalet drunknade personer i havet mellan Turkiet och Grekland, säger Peter Bouckaert, krissamordnare vid Human Rights Watch till AP, och fortsätter nästan varje dag drunknar fler på den här farliga resan.

Bilden på Alan sågs av en hel värld och förändrade debatten om flyktingar i Europa. I jämförelse har lördagens katastrof mötts av betydligt mindre uppmärksamhet.

– Med tanke på alla högtidliga löften efter Alan Kurdis död är det djupt stötande att de här drunkningarna knappt nämnts i media, säger Bouckaert till AP.

Likheter med Alan Kurdi

Alan Kurdis faster, Tima Kurdi, säger till AP att hon är förkrossade över att fler barn går samma tragiska öde till mötes som hennes egen brorson.

– Ingen förälder skulle utsätta sitt barn för den typen av situation om inte det som de flyr ifrån är värre, säger hon till nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Jag önskar att världen inte glömmer min brorsons tragiska öde. Vi måste stoppa kriget i Syrien, annars kommer det här aldrig ta slut.

En turkisk man ska ha gripits misstänkt för att ha organiserat resan som smugglare, rapporterar den turkiska privata nyhetsbyrån Dogan, enligt AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag