Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny evakuering genomförd från Afghanistan

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fler personer har evakuerats från Afghanistan.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En ny evakuering av svenskkopplade personer från Afghanistan har genomförts på lördagen. 

Det uppger utrikesdepartementet för TT.

Samtidigt varnar biståndsminister Per Olsson Fridh för att Afghanistan står på gränsen till kollaps, skriver Reuters.

Evakueringen från Afghanistan rör personer som arbetat för svenska Försvarsmakten i landet.

”En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda på försvarsmakten, inklusive tolkar, har nu evakuerats från Afghanistan. Gruppen har ännu inte anlänt till Sverige. Av säkerhetsskäl ger vi inga detaljer om hur detta arbete bedrivs. Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

”Är på gränsen till kollaps”

Under lördagen har biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) samtidigt varnat för utvecklingen i Afghanistan. I en intervju med Reuters säger han att landet står på gränsen till en ekonomisk kollaps, vilket kan leda till ytterligare politisk kris.

– Min oro är att landet är på gränsen till kollaps och att den kollapsen kommer snabbare än vi har trott, säger Per Olsson Fridh till nyhetsbyrån.

Enligt ministern tittar Sverige på alternativ för att kunna hjälpa det afghanska folket och skydda mänskliga rättigheter. Att skicka bistånd via talibanerna är inte ett alternativ. Däremot tittar man på möjligheten att stärka hjälpen via lokala människorättsorganisationer.

Ännu är Sverige inte redo att återöppna ambassaden i Kabul, säger Per Olsson Fridh till Reuters.

Svenskar evakuerades i augusti

Redan i slutet av augusti inleddes Sveriges evakuering från Afghanistan. Initialt var det framför allt svenska medborgare, personer som hade uppehållstillstånd i Sverige och personal vid ambassaden i Kabul som evakuerades.

Den 27 augusti meddelade Utrikesdepartementet att alla svenskar hade lämnat Afghanistan. Totalt hade man då genomfört 22 flygningar tur och retur och evakuerat över 1 100 personer.

– Jag vill vara tydlig med att Försvarsmaktens stöd har skapat de förutsättningar som krävts för att överhuvudtaget kunna lyckas med insatsen. För vår del är evakueringsoperationen inte avslutad förrän all svensk personal finns här hemma igen, sa insatschef Michael Claesson vid Försvarsmakten i en kommentar under en pressträff då.

Se mer

I början av oktober dödades minst 100 personer i en explosion i en moské i Kunduz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.