Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny dvärgplanet i solsystemet upptäckt

En ny dvärgplanet har upptäckts – planetens bana är en stark indikation på att det finns en stor, nionde planet i solsystemet.
Foto: CATECH/R. HURT (IPAC) / EPA / TT

En ny dvärgplanet, kallad The Goblin, har upptäckts långt bortom Pluto.

Den lilla himlakroppen har en bana som stärker misstankarna om att det finns en nionde, äkta planet – kallad planet X – i utkanterna av vårt solsystem.

The Goblin ligger på ett avstånd av 12 miljarder kilometer från solen, eller mer än dubbelt så långt bort som Pluto.

Men det är när dvärgplaneten är som närmast solen. The Goblin har en extremt elliptisk bana – när den är som mest avlägsen är avståndet till solen över 300 miljarder kilometer.

Den befinner sig då i den inre delen av Oorts kometmoln, ett vidsträckt bälte av kometer som omger solsystemet och utgörs av rester från dess bildande.

Föga förvånande tar det lång tid för The Goblin att cirkla ett varv runt solen – cirka 40 000 år.

Mystisk bana

Dvärgplaneten, som kommer att beskrivas i Astronomical Journal, upptäcktes av forskare i USA ledda av astronomen Scott Sheppard vid Carnegie Institution for Science i Washington. Det tog dem tre år att lista ut hur den rör sig.

Det enorma avståndet till The Goblin, som egentligen har beteckningen 2015 TG387, gör att den inte påverkas av gravitationen från de stora planeterna i solsystemet; Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Så vad styr dess excentriska bana? Enligt Sheppard och hans kollegor tyder allt på att den påverkas av dragningskraften från någon stor himlakropp.

Den nionde planeten

De har tidigare observerat liknande banor hos andra extremt avlägsna objekt i solsystemet. Detta har lett till hypotesen att det finns en stor planet någonstans därute, gömd i utkanten av vårt solsystem, som hugger tag i mindre himlakroppar och styr deras banor.

Denna planet X är i så fall vårt solsystems nionde planet – större än jorden, men mindre än Neptunus. Upptäckten av The Goblin har stärkt misstankarna om att den verkligen existerar. Den lär inte bli lätt att hitta med tanke på avstånden där ute, men sökandet lär intensifieras ytterligare efter det nya fyndet.

Tror du att det finns liv i rymden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.