Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny dvärgplanet hittad
utanför Neptunus

Foto: Alex Parker/OSSOS Team

RR245.

Det är namnet på en nyligen upptäckt dvärgplanet i den karga och kalla världen i Kuiperbältet bortanför Neptunus, rapporterar CNN.

– Isvärlden bortanför Neptunus visar hur jätteplaneterna formades och sen rörde sig ut från solen. De kan pussla ihop historien bakom vårt solsystem, säger Michele Bannister från University of Victoria i ett uttalande.

Forskare berättade under måndagen om den nya astronomiska upptäckten av dvärgplaneten RR245.

Ett internationellt team av astronomer har lyckats lokalisera planeten genom att använda det så kallade Kanada-Frankrike-Hawaii-teleskopet.

Dvärgplaneter, som hörs på namnet, brukar vara just små. Det som skiljer den här upptäckten från andra är att planeten är så pass stor att forskarna ser goda möjligheter till att utforska den närmare.

– Det är väldigt spännande att att vi har hittat en som är så pass stor och klar att vi kan studera den i detalj, fortsätter Michele Bannister.

Det tar 700 år för RR245 att färdas ett varv runt solen

Även om forskarna anser att den nyupptäckta planeten är stor utgör den uppskattningsvis bara cirka fem procent av jordens storlek. Omloppsbanan runt solen är desto längre. Det tar cirka 700 år för RR245 att färdas ett varv runt solen.

Men den exakta stoleken är ännu inte fastställd.

– Storleken på RR245 är inte helt känd än eftersom dess yta behöver mätas ytterligare, säger Michele Bannister.

För forskarna återstår nu att fastställa vilken struktur planeten har och vad som avgör att en dvärgplanet går från att vara löst ihopsatt materia till en mer strukturerad massa av sten och is.

Planeten ligger i det område bortanför Neptunus som fått namnet Kuiperbältet där den mer kända dvärgplaneten Pluto också ligger. Andra upptäckta dvärgplaneter i området är Ceres, Haumea, Makemake, and Eris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.