Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny dagstidning kommer ut i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. I dag startar en ny nationell dagstidning med nyheter på papper. Detta trots att branschen länge har ansetts vara i kris med rasande upplagor. Bakom satsningen står ETC förlag.

– Väldigt, väldigt många vill fortfarande hellre ha sin tidning på papper, säger Johan Ehrenberg, ägare till ETC.

Enligt honom krävs det en papperstidning med betalande läsare för att det ska löna sig med kvalitetsjournalistik. Enbart nätet betalar sig inte.

De stora dagstidningarnas kris beror enligt Johan Ehrenberg främst på att reklamintäkterna minskar. Men ETC:s dagstidning ska klara sig med 10 procents reklamfinansiering – resten står prenumeranter och presstöd för.

– Och vi behöver inte så många prenumeranter. Vi har en väldigt slimmad tidningsfabrik.

Johan Ehrenberg beskriver ETC som "en röd tidning för en grönare värld" och ett alternativ till Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och GP.

TT: Innebär det en oberoende nyhetsredaktion?

– Det blir en klassisk dagstidning. När jag läser Dagens Industri till exempel så märks det på varje nyhetssida att den är borgerlig. Ökar lönerna i industrin så skriver de att detta är ett problem för företagen. Skulle vi rapportera om samma nyhet skulle det förmodligen stå "äntligen löneökningar för industriarbetarna". Det är ju val man gör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.